Στις καθυστερήσεις το πάνε οι δανειστές: Πιέσεις για πλήρη υπαναχώρηση, μεταθέτοντας για αργότερα τις τελικές αποφάσεις

Στις καθυστερήσεις το πάνε οι δανειστές
Nick Paleologos / SOOC

Εν μέσω αντικρουόμενων πληροφοριών συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα, την ώρα που τα στρατόπεδα γεμίζουν τη φαρέτρα τους εν όψει της τελικής μάχης. Ελλάδα και Βρυξέλλες εμφανίζονται να δίνουν εντελώς διαφορετική εικόνα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την κατάληξη των συνομιλιών.

Συγκεκριμένα η Αθήνα επιχειρεί να δημιουργήσει εικόνα σύγκλισης, προσδοκώντας συμφωνία εντός των επόμενων ημερών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών για τη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου υποστήριζαν ότι ξεκινούν στο στο Brussels Group οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement].

Τελείως αντίθετη όμως είναι η εικόνα των διαπραγματεύσεων έτσι όπως την περιγράφουν Κοινοτικοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με αυτούς στις διαπραγματεύσεις υπάρχει πρόοδος, αλλά ακόμα οι δύο πλευρές δεν έχουν φτάσει στο σημείο να συντάξουν το κείμενο της συμφωνίας.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Dombrovskis, ο οποίος είπε ότι γίνεται σκληρή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. «Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να διασφαλίσουμε μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ακόμα δεν είμαστε εκεί»

Ωστόσο, προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι η διάψευση των πληροφοριών από την πλευρά των δανειστών σχετικά με τη συγγραφή της συμφωνίας, ήρθε λίγα μόλις 24ωρα μετά τις πληροφορίες από αξιωματούχους των Βρυξελλών ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του κειμένου, ενώ όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, σε αυτό έχουν ήδη ενταχθεί τα πρώτα σημεία στα οποία υπάρχει σύγκλιση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η αλλαγή στάσης των εταίρων, οφείλεται στις όλο και αυξανόμενες πιέσεις από συγκεκριμένα κέντρα αποφάσεων μέσα στους κόλπους των δανειστών, εν όψει της τελικής συμφωνίας.

Οι ίδιοι παράγοντες εξηγούν ότι για αυτό το λόγο τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά των δανειστών μιλούν όλο και περισσότερο για τη δυνατότητα της Ελλάδας να πληρώσει στο τέλος Ιουνίου τα 1,6δισ ευρώ προς το ΔΝΤ, “πακετάροντας” τις τέσσερις δόσεις σε μία.

Η νέα τακτική από την πλευρά των δανειστών σημαίνει ότι επιχειρούν να «κερδίσουν» χρόνο στη διαπραγμάτευση, στέλνοντας όλο και πιο πίσω της αποφάσεις. Και αυτό γιατί εκτιμούν ότι φτάνοντας όλο και πιο κοντά στο τέλος Ιουνίου η Ελλάδα θα αναγκαστεί να υπαναχωρήσει πλήρως στις απαιτήσεις των δανειστών, υπό τον κίνδυνο να μείνει από την 1η Ιουλίου χωρίς ρευστό, αλλά και χωρίς πρόγραμμα καθώς η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος λήγει στις 30 Ιουνίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες η Αθήνα επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες επιδιώκοντας συμφωνία πριν τις 5 Ιουνίου, ώστε να αποφύγει τις νέες πιέσεις και παράλληλα να εξασφαλίσει το συντομότερο δυνατό την πολυπόθητη ρευστότητα. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές τα κρίσιμα βήματα της τεχνικής διαπραγμάτευσης έχουν γίνει, καθώς το πλαίσιο της συμφωνίας υπάρχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό περιλαμβάνει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι προσέγγιση υπάρχει και στο θέμα του Ασφαλιστικού, καθώς έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα], να ενοποιηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις, ενώ η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού συστήματος θα εξεταστεί από τις αναλογιστικές μελέτες οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Δημοφιλή