ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/05/2015 13:43 EEST

4 παγκόσμιοι χάρτες που εξηγούν πόσο χρεωμένοι είμαστε, από που δανειζόμαστε και που ξοδεύουμε τα δανεικά

Matt Cardy via Getty Images
BRISTOL, ENGLAND - MAY 21: In this photo illustration a credit card is seen on top of cash on May 21, 2015 in Bristol, England. Cashless payments have overtaken the use of use notes and coins for the first time according to the Payments Council. (Photo illustration by Matt Cardy/Getty Images)

Ότι όλοι, λίγο ή πολύ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είμαστε χρεωμένοι σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη. Η...εξέλιξή μας άλλωστε σε έναν κόσμο που ζει με δανεικά είναι μάλλον ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του καπιταλισμού και της εποχής μας.

Ωστόσο το ύψος των χρεών των πολιτών διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αφού άλλοι βρίσκονται στο «κόκκινο» και άλλοι είναι πιο συνετοί. Κάποιοι δανείζονται για να αγοράσουν ένα σπίτι, άλλοι για επαγγελματικούς λόγους και υπάρχουν πάντοτε και αυτοί που θα καταφύγουν στο δανεισμό για να καλύψουν έξοδα που σχετίζονται με την ψυχαγωγία τους. Ανάλογα βέβαια την περίσταση, η πηγή του δανεισμού μπορεί να είναι διαφορετική: από την τράπεζα και το αφεντικό μας έως...τη μαμά μας!

Ο Guardian λοιπόν, βασιζόμενος σε στοιχεία του 2014 Global Findex, παρουσιάζει τέσσερις «παγκόσμιους χάρτες του χρέους» στους οποίους εμφανίζονται για κάθε χώρα ξεχωριστά απαντήσεις σχετικά με τις δανειακές τους συνήθειες αλλά και ένας τέταρτος ο οποίος αποδεικνύει πόσο καταφέρνουμε να βάλουμε...κάτι τις στην άκρη, δηλ. κατά πόσο αποταμιεύμε.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα- όπως θα δείτε απλά μεταφέροντας τον κέρσορα επάνω στη χώρα- το 27% των πολιτών πήρε δάνειο την περίοδο 2013-2014, κυρίως για την αγορά κατοικίας, σε περίπτωση ανάγκης δανείζονται σε ποσοστό 41% από τους γονείς τους ενώ το 20% του πληθυσμού φαίνεται πως θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε μια έκτακτη ανάγκη με χρήματα τα οποία έχει αποταμιεύσει.

Πόσοι πήραν δάνεια την περίοδο 2013/2014

Πόσοι δανείστηκαν χρήματα από τους γονείς τους σε μια ώρα ανάγκης

Που ξοδεύτηκαν τα χρήματα από τα δάνεια

Οι πολίτες των χωρών που αποταμιεύουν

Πηγή:The Guardian

Sponsored Post