Βρέθηκε το θύμα της πρώτης δολοφονίας της ιστορίας;

Βρέθηκε το θύμα της πρώτης δολοφονίας της ιστορίας;
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
AFP via Getty Images

Όταν ακούει κάποιος για την πρώτη δολοφονία της ανθρώπινης ιστορίας, το μυαλό πάει μάλλον στη Βίβλο και την ιστορία του Κάιν και του Άβελ. Ανεξαρτήτως του αν κάποιος επιλέγει να αποδεχθεί τις περιγραφές της Βίβλου ως πραγματική ιστορία ή όχι πάντως, το ενδιαφέρον που παρουσιάζει αρχαιολογικό εύρημα στα Όρη Αταπουέρκα, στην Ισπανία, είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς φαίνεται πως επιστήμονες ανακάλυψαν τα απομεινάρια του πρώτου θύματος δολοφονίας στην ιστορία.

Το περιστατικό έλαβε χώρα πριν από 430.000 χρόνια, και για την διερεύνησή του χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι όπως αυτές που χρησιμοποιούνται από τη Σήμανση. Όπως «έδειξε» το κρανίο, το θύμα σκοτώθηκε από δύο δυνατά χτυπήματα στο κεφάλι και στη συνέχεια το πτώμα του πετάχτηκε σε μια σπηλιά.

Εάν ισχύουν αυτά, σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Telegraph, τότε θα πρόκειται για τον πρώτο γνωστό φόνο της ανθρώπινης ιστορίας, ο οποίος έγινε στο Σίμα ντε λος Χουέσος στα Αταπουέρκα.

Οι επιστήμονες επανασυνέθεσαν το κρανίο σχεδόν στο σύνολό του, ταιριάζοντας 52 κομμάτια. Ως εκ τούτου, εντοπίστηκαν δύο τρύπες οι οποίες ήταν κοντά η μία στην άλλη, πάνω από το αριστερό μάτι- και δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από την πτώση στη σπηλιά, από ύψος 13 μέτρων.

«Το είδος των τραυμάτων, η θέση τους, η μεγάλη ομοιότητα σε σχήμα και μέγεθος και οι διαφορετικοί προσανατολισμοί και οι θεωρούμενες τροχιές των δύο ρωγμών υποδεικνύουν ότι έγιναν με το ίδιο αντικείμενο, σε διαπροσωπική διαμάχη πρόσωπο με πρόσωπο» αναφέρει η Dr. Νοέμι Σαλεντάντ στο online journal Public Library του Science ONE. «Δεδομένου ότι οποιοδήποτε εκ των δύο τραυμάτων θα ήταν θανατηφόρο, η παρουσία πολλαπλών χτυπημάτων υποδεικνύει πρόθεση για φόνο» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Dr. Σάλα, από το Κέντρο για την Εξέλιξη και την Ανθρώπινη Συμπεριφορά στη Μαδρίτη, πρόκειται για την αρχαιότερη ξεκάθαρη περίπτωση εσκεμμένης, διαπροσωπικής επιθετικότητας, επιδεικνύοντας ότι πρόκειται για αρχαιότατη ανθρώπινη τάση συμπεριφοράς.

Το κρανίο, γνωστό ως «Κρανίο 17» ανήκει σε ένα ευρύτερο σύνολο απομειναρίων από τουλάχιστον 28 άτομα, ηλικίας 430.000 ετών, που βρέθηκαν στο σημείο. Αν και θεωρείται ότι μεταφέρθηκαν εκεί μετά θάνατον, το μόνο που υποδεικνύει δολοφονική ενέργεια είναι το Κρανίο 17.

Τα εν λόγω απομεινάρια θεωρούνται πολύ παλαιά για να ανήκουν σε Homo Sapiens, οπότε θεωρείται ότι το θύμα της δολοφονίας ενδεχομένως να ήταν ένα είδος πρώιμου Νεάντερταλ, ή ακόμα και ένας – ακόμα αρχαιότερος ως είδος- Homo heidelbergensis.

Δημοφιλή