«Εξορκισμοί» και «θαύματα» στις συναντήσεις χριστιανικής αίρεσης στην Θεσσαλονίκη

«Εξορκισμοί» και «θαύματα» στις συναντήσεις χριστιανικής αίρεσης στην Θεσσαλονίκη
Youtube

Εξορκισμοί, θαύματα, λαμέ κοστούμια και υποκριτική επιπέδου μεξικανικής σαπουνόπερας. Η «Συναγωγή, Εκκλησίας Όλων Των Εθνών» (SCOAN) είναι πραγματικότητα και έχει παρακλάδια στην Θεσσαλονίκη.

Εκεί έξω υπάρχουν αμέτρητοι «Προφήτες», «μεσσίες» και «απεσταλμένοι του Θεού» που φορούν φανταχτερά κοστούμια, δίνουν παθιασμένους λόγους, θεραπεύουν αρρώστους και... πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι την ευπιστία των ακολούθων τους.

Στην πραγματικότητα, οι χριστιανικές αιρέσεις στην Αμερική είναι αμέτρητες. Στο παρελθόν πίστευα πως στην Ελλάδα, όπου η ορθοδοξία έχει εμποτιστεί μέσα μας, δεν θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν εύκολα οι διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις που ιδρύονται σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Ένα Σαββατόβραδο του Φεβρουαρίου δύο κοπέλες με ασιατικά χαρακτηριστικά με είχαν σταματήσει στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να απαντήσω σε κάποια δημοσκόπηση. Φορούσαν παρόμοιες στολές και μιλούσαν μονότονα, σαν να ήταν ρομπότ. Η δημοσκόπηση ήταν μεταφυσικού περιεχομένου και πριν προλάβω να ξεφύγω από τις ακατάπαυστες ερωτήσεις τους, η μία από αυτές προσπαθούσε να με πείσει να παρακολουθήσω ένα βίντεο στο τάμπλετ που κρατούσε στα χέρια της, όπου ένας προφήτης διακήρυσσε ότι προερχόμαστε από κάποιον πλανήτη που καταστράφηκε πριν εκατομμύρια χρόνια. Τελικά, το πλήθος που συνέρρεε στην πλατεία με βοήθησε να ξεφύγω από την... πλύση εγκεφάλου που προσπάθησαν να μου ασκήσουν τα μέλη μιας ακαταλαβίστικης αίρεσης που, απ' ότι φαίνεται, έχει παρακλάδια και στην Ελλάδα.

Σήμερα, τον γύρο του διαδικτύου κάνουν μια σειρά από βίντεο που δείχνουν ανθρώπους να απελευθερώνονται από διάφορα πνεύματα ή να θεραπεύονται από ασθένειες που τους είχε προκαλέσει ο «έξω από δω». Οι εικόνες με τους «δαιμονισμένους» που σπαρταρούν στο πάτωμα ωρυόμενοι δεν έρχονται από κάποια νότια Πολιτεία της Αμερικής ούτε από κάποια κεντροαφρικανική χώρα. Πρόκειται για Έλληνες που παρευρέθηκαν πρόσφατα σε συνέδρια της SCOAN στην Θεσσαλονίκη.

Η SCOAN είναι μια αίρεση με έδρα το Λάγος της Νιγηρίας. Ιδρύθηκε από τον Προφήτη Τ.Μπ. Τζόσουα, έναν χαρισματικό άνδρα που μεγάλωσε σε μια φτωχή πόλη της Νιγηρίας και χρησιμοποίησε την πειθώ για να προσελκύσει χιλιάδες οπαδούς.

«Υπάρχει ένα αόρατο χέρι στις υποθέσεις του κάθε ανθρώπου πίστης. Ο Θεός είναι το αόρατο χέρι που κινείται σε κάθε κατάσταση. Σαν Χριστιανός, σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκεσαι, βρες χρόνο να συλλογιστείς. Εννοώ, προβληματίσου σχετικά με την ίδια τη ζωή και θα ανακαλύψεις ότι τίποτα δεν συμβαίνει για το τίποτα και τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Η Συναγωγή, Εκκλησία Όλων των Εθνών δεν δημιουργήθηκε τυχαία· ήταν όπως θα έπρεπε να είναι, από Θεία βούληση. Από την αρχή, ο Παντοδύναμος Θεός ήταν ο οδηγός πίσω από το Θείο προορισμό μας και η έμπνευση πίσω από όλη την δημιουργία.

Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να αναγνωρίσουμε το πώς ο Θεός έχει παρέμβει στις υποθέσεις μας σε όλο το μακρύ δρόμο. Αν ο Θεός δεν είχε υπερνικήσει για εμάς, δεν θα υπήρχε λόγος να διηγηθούμε αυτή την ιστορία…», αναφέρει η σελίδα της συναγωγής.

Οι ακόλουθοι πιστεύουν στην Ανάσταση του Ιησού, αλλά και στην Θεία θεραπεία, η οποία γίνεται με τις «ευλογίες που εξαγόρασε ο Ιησούς Χριστός για μας στο Γολγοθά». Στην Ελλάδα την αίρεση διαχειρίζονται τέσσερις άνδρες που έχουν λάβει το χρίσμα του Προφήτη: o Άνθρωπος Σοφίας Racine Bousso από τη Σενεγάλη, ο Άνθρωπος Σοφίας Daniel Emelandu από τη Νιγηρία, o Άνθρωπος Σοφίας Christopher Orji από τη Νιγηρία και o Άνθρωπος Σοφίας Χάρης Τσακωνίδης από την Ελλάδα.

Στα βίντεο που ακολουθούν βλέπουμε την υποκριτική δεινότητα σε όλο της το μεγαλείο. Άνδρες και γυναίκες πέφτουν στα πατώματα, φωνάζουν και παίρνουν εκφράσεις που θα στοιχειώσουν τα όνειρά μας για μερικά βράδια.

Ανεξήγητο παραμένει το πως οι δαιμονισμένοι δεν παραλείπουν να απευθύνονται στο μικρόφωνο.

Δημοφιλή