Secret Caravan: Ένα διαδικτυακό «τροχόσπιτο» που συλλέγει και πρoσφέρει ταξιδιωτικές εμπειρίες

Secret Caravan: Ένα διαδικτυακό «τροχόσπιτο» που συλλέγει και πρoσφέρει ταξιδιωτικές εμπειρίες
Secret Caravan

Πριν από περίπου 10 μήνες η Μαριλένα και ο Γιάννης δημιούργησαν το Secret Caravan, ένα site σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα. Οι ίδιοι το περιγράφουν ως ένα «τροχόσπιτο» που συλλέγει από κάθε μέρος μία εμπειρία, ένα στοιχείο σχετικό με ταξίδια, συναντήσεις, εξερευνήσεις, γεύσεις, ιστορίες για μικρούς και μεγάλους. Το «ταξίδι» είναι άλλωστε για αυτούς η λέξη κλειδί, αυτό που τους ωθεί να ανακαλύπτουν νέους κόσμους, καινούρια άτομα, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο «τροχόσπιτο» κάποιος βρίσκει ταξιδιωτικούς οδηγούς, χάρτες που μπορεί να ζωγραφίσει, περιοδικά, παιχνίδια και σημειωματάρια. Όλα δοσμένα με τόσο όμορφο τρόπο που θα σε κάνουν, εκτός βέβαια από το να θέλεις να τα αγοράσεις, να κλείσεις εισιτήρια για κάποιον προορισμό άμεσα.

Οι δημιουργοί του Secret Caravan μίλησαν στη HuffPost Greece για πώς άρχισε το ταξίδι με το διαδικτυακό τους «τροχόσπιτο», για τα ταξίδια που έχουν κάνει οι ίδιοι, αλλά και για τα αντικείμενα που έχουν συλλέξει στις εξορμήσεις τους και τους εμπνέουν καθημερινά.

Ποια είναι η ιδέα και ο λόγος πίσω από τη δημιουργία του Secret Caravan;

Η ιδέα ξεκίνησε κυρίως με κάποιες εκδόσεις (περιοδικά και βιβλία), που μέχρι τώρα παραγγέλναμε από το εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο εύκολο να τα βρεις. Το βασικό μας ενδιαφέρον είναι το ταξίδι και η εμπερία, είτε μιλάμε για νέα μέρη, είτε για γεύση, είτε για παιχνίδι. Έτσι, ήταν για μας φυσική συνέχεια να αρχίσουμε να τα συγκεντρώνουμε σε έναν δικό μας διαδικτυακό χώρο. Μας βοήθησε και το γεγονός ότι κι οι δύο εργαζόμαστε στο χώρο του internet.

Κάπως έτσι γεννήθηκε και το όνομά του, ένα «τροχόσπιτο» που συλλέγει από κάθε μέρος μία εμπειρία, ένα στοιχείο σχετικό με ταξίδια, συναντήσεις, εξερευνήσεις, γεύσεις, ιστορίες για μικρούς και μεγάλους. Πράγματα που στηρίζουν τη δημιουργικότητα, τη τεχνική, την ανεξάρτητη παραγωγή.

Τι μπορεί να βρει κάποιος εκεί και σε ποιους απευθύνεται;

Το Secret Caravan είναι μία συλλογή αντικειμένων από όλο τον κόσμο, επιλεγμένη με έμφαση στο ταξίδι, την ανακάλυψη, το χειροποίητο και τα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή μπορεί κάποιος να ανακαλύψει ανεξάρτητες εκδόσεις περιοδικών, βιβλία, παιχνίδια που συντροφεύουν τα παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας, σε φανταστικές περιπέτειες και ιδιαίτερους ταξιδιωτικούς οδηγούς και χάρτες.

Πώς συλλέγετε τα αντικείμενα που θα μπουν στο Secret Caravan;

Τα περισσότερα είναι αντικείμενα που τα γνωρίζουμε καλά, είτε επειδή ήδη τα χρησιμοποιούμε, είτε επειδή γνωρίζουμε την ποιότητα του δημιουργού ή του κατασκευαστή τους. Σε όλα ψάχνουμε μία ιδιαιτερότητα που να τα κάνει μοναδικά, να κρατήσουν στο χρόνο και να εμπνεύσουν την καθημερινότητά μας.

Αντικείμενα από την Ελλάδα έχετε;

Φυσικά και έχουμε. Αυτή τη στιγμή τα κοσμήματά μας προέρχονται όλα από Ελληνίδες δημιουργούς, όπως ελληνικά είναι και κάποια από τα βιβλία μας.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Έως τώρα είναι πολύ ενθαρρυντική. Είναι πολύ ωραίο και θετικό το ότι τα αντικείμενα που έχουμε επιλέξει ταξιδεύουν σε πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και του υπόλοιπου κόσμου.

Τι σημαίνουν για εσάς τα ταξίδια;

Το ταξίδια για εμάς είναι μία ευκαιρία να εξερευνήσουμε, να γνωρίσουμε τόπους και ανθρώπους, να εμπνευστούμε και να γεμίσουμε τους οδηγούς και χάρτες μας με ατελείωτες σημειώσεις, εισιτήρια από διαδρομές και φωτογραφίες.

Πείτε μου μερικά αντικείμενα που έχετε συλλέξει εσείς στα ταξίδια σας και τα αγαπάτε πολύ!

Παλιές σφυρίχτρες από αγορές, που αποτελούν μία αγαπημένη συλλογή μας που εμπλουτίζεται σε κάθε ταξίδι, ένα τσεκούρι από τη Σουηδία, ένα βιβλίο με μεταξοτυπίες της Claudia Ahlering από το Βερολίνο, κεραμικά από τον κύριο Μιχάλη στη χώρα της Σαμοθράκης που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Ξεχωρίστε μου κάποια μέρη που επισκεφθήκατε και πραγματικά σας «μάγεψαν» και γιατί.

Θα λέγαμε σίγουρα τη Σαμοθράκη, ένα νησί με απίστευτη φυσική ομορφιά και ενέργεια που την εισπράτεις με το που πατάς το πόδι σου στο λιμάνι. Μας συνεπήρε, όμως, και όλη η διαδρομή από Αθήνα προς Σαμοθράκη που ήταν από μόνη της ένα «ταξίδι», το οποίο παρατείναμε τελικά αρκετά διότι συνεχώς γνωρίζαμε νέους τόπους, νέους ανθρώπους και γεύσεις. Ανάμεσά τους, τα χωριά του νομού Ξάνθης, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, το Δέλτα του Έβρου, τα λουτρά και το παλιό χαμάμ στις Θέρμες.

Αν κάποιος θέλει να πάει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, ποια πόλη θα του προτείνατε και γιατί;

Βασικό μας κριτήριο, επειδή ταξιδεύουμε ως οικογένεια, είναι ο προορισμός να είναι φιλικός προς οικογένειες και παιδιά. Μετά το τελευταίο μας ταξίδι στη Στοκχόλμη, θα λέγαμε πως κάποιος που ψάχνει ένα ταξίδι με αυτά τα κριτήρια θα βρει εκεί έναν ιδανικό προορισμό. Συνεχώς διοργανώνονται δρώμενα, έχει αμέτρητα πάρκα, μουσεία, βιβλιοθήκες σε όλη την πόλη και στα νησιά της, και παντού υπάρχει υποδομή για να υποστηρίξει την καθημερινότητα με βρέφη ή μικρά παιδιά. Κυρίως προς το τέλος του καλοκαιριού, η πόλη γεμίζει με φεστιβάλ και εκδηλώσεις για παιδιά και μεγάλους, πολλά από τα οποία είναι δωρεάν.

Τι νέο έχετε σκοπό να προσθέσετε στο Secret Caravan τους επόμενους μήνες;

Το επόμενο κομμάτι που σχεδιάζουμε είναι μία ενότητα που θα αφορά χρηστικά αντικείμενα, που σκοπό έχουν να συμβάλλουν στις μικρές καθημερινές μας συνήθειες, π.χ. την παρασκευή καφέ ή φαγητού, από επιλεγμένους δημιουργούς και παραγωγούς, από διάφορα μέρη το κόσμου.