Μείωση 0,2% του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση - Στον «πάγο» η οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Μείωση 0,2% του ΑΕΠ - Στον «πάγο» η οικονομία το πρώτο τρίμηνο
(AP Photo/Petros Giannakouris)
(AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Μείωση κατά 0,2% παρουσίασε το ΑΕΠ της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση για ύφεση.

Σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2014, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,4% έναντι της αύξησης 0,3% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 1ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου 2015.

Ειδικότερα με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2014 έναντι της μείωσης 0,2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 1ου τριμήνου που είχε ανακοινωθεί.

Σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2014, παρουσίασε αύξηση 0,4% έναντι της αύξησης 0,3% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 0,2 % σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2014 έναντι της αύξησης 0,1% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.

Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της, οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Μαρτίου ισοζυγίου πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Οι τριμηνιαίες μεταβολές με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής: Η συνολική καταναλωτική δαπάνη δεν παρουσίασε μεταβολή σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2014. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 7,5 % σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2014. Μείωση κατά 0,6% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,7%. Μείωση κατά 0,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,8%.

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Δημοφιλή