Μαραθώνιος διαβουλεύσεων με στόχο τη συμφωνία

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων με στόχο τη συμφωνία
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Εντατικά συνεχίστηκαν και το Σάββατο οι διαβουλεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες, με παράλληλη μαραθώνια σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρωί συνεδρίασαν τα τεχνικά κλιμάκια για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών κ.α., με συνεδρίαση των στελεχών του Brussels Group το απόγευμα. Οι συνομιλίες στο Brussels Group πρόκειται να συνεχιστούν και την Κυριακή. Η συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και διήρκησε περίπου οκτώμισι ώρες χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα είχε αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ λίγο μετά τις 8 το βράδυ αποχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές δηλώνουν ικανοποιημένες από την πρόοδο των διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας πως τείνουν προς την επίτευξη συμφωνιών σε κεντρικής σημασίας τομείς που αφορούν τα επίπεδα του ΦΠΑ, τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων κ.α. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο Κυριακή, ενώ κοινοτικές πηγές εκτιμούσαν σήμερα ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται νέα επερχόμενη επικοινωνία Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ με το πέρας της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, για να αποφασιστεί σε ποια θέματα θα υπάρξει πολιτική λύση. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συναντάται με τον Γάλλο πρόεδρο, αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι η διαπραγμάτευση οδεύει προς το τέλος της, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει σύγκλιση στα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης, του ΦΠΑ, και του συνταξιοδοτικού.

Ωστόσο, πηγές των Βρυξελλών φέρονται να αναγνωρίζουν μεν πρόοδο, όχι όμως και πλήρη συμφωνία στα θέματα. Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αλλάξει την τακτική του και επαναλαμβάνει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι «οι κανόνες μας δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ή αλλαγών». Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε συνέντευξή του στην «Αυγή». Το σχέδιο περιλαμβάνει χαμηλότοκο δάνειο 30ετίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, στον οποίο και θα περάσει το χρέος που σήμερα κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με παράλληλη αναδιάρθρωση των άλλων μερών του χρέος, σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Μάλιστα, όπως κ. Βαρουφάκης, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητά της τον «συνδυασμό αναδιάρθρωσης του χρέους, επενδυτικών ενέσεων και μεταρρυθμίσεων που ξεφεύγουν από την απάνθρωπη πρακτική των περικοπών συντάξεων, επιδομάτων και μισθών», συνδυασμό, που όπως τονίζει, «θα ωθήσει την κοινωνία να υπερβεί τη σκοτοδίνη της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης χρεών-ύφεσης».

Δημοφιλή