Unfuck Greece: Η πλατεία Συντάγματος και οι πορείες της Αθήνας στις συναυλίες των U2

Unfuck Greece: Η πλατεία Συντάγματος και οι πορείες της Αθήνας στις συναυλίες των U2
YouTube

Όταν οι U2 είχαν έρθει για συναυλία στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 2010, ο Bonno είχε αναφερθεί στη δύσκολη περίοδο που βιώνει η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Κανείς δεν περίμενε όμως εκείνη η δήλωση συμπαράστασης να γίνει εικόνα σε γιγαντοοθόνη στην Αμερική, «στολίζοντας» τις live συναυλίες του συγκροτήματος.

Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περιοδεία «Innocence + Experience» των U2 που ξεκίνησε πριν από δυο εβδομάδες σε ΗΠΑ και Καναδά.

Κατά την εκτέλεση του τραγουδιού τους «Bullet the Blue Sky», ένα από τα πιο πολιτικά κομμάτια του συγκροτήματος μέσα από το θρυλικό άλμπουμ «The Joshua Tree», από την τεράστια γιγαντοοθόνη που υπάρχει μαζί τους πάνω στη σκηνή περνούν πολιτικά μηνύματα, εικόνες από το Las Vegas, εικόνες από το χάος των χρηματιστηρίων και... εικόνες από την πλατεία Συντάγματος κατά την εξέλιξη κινητοποιήσεων κατά της κρίσης.

Για την ακρίβεια, στο 4'51” και στο 5'06” στο βίντεο που ακολουθεί, εμφανίζεται το σλόγκαν «Unfuck Greece», το οποίο είχαμε δει για πρώτη φορά στη συγκέντρωση συμπαράστασης προς την νέα ελληνική κυβέρνηση, τον περασμένο Φεβρουάριο. Μπορεί τα πλάνα να διαρκούν για λίγα μόνο δευτερόλεπτα, μια μικρή χαρά όμως την παίρνουμε.

Δημοφιλή