ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/05/2015 12:04 EEST | Updated 30/05/2015 12:04 EEST

Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει το κυβερνητικό σχέδιο για έξοδο στις αγορές

ASSOCIATED PRESS
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis gives a speech during an economic conference in Athens, on Tuesday, May 14, 2015. Varoufakis said Thursday that he will reject any deal with bailout creditors unless it helps Greece escape from its financial crisis. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με παρουσιάζει σε συνέντευξή του στην «Αυγή», ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. Το σχέδιο περιλαμβάνει χαμηλότοκο δάνειο 30ετίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, στον οποίο και θα περάσει το χρέος που σήμερα κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με παράλληλη αναδιάρθρωση των άλλων μερών του χρέος, σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Μάλιστα, όπως κ. Βαρουφάκης, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητά της τον «συνδυασμό αναδιάρθρωσης του χρέους, επενδυτικών ενέσεων και μεταρρυθμίσεων που ξεφεύγουν από την απάνθρωπη πρακτική των περικοπών συντάξεων, επιδομάτων και μισθών», συνδυασμό, που όπως τονίζει, «θα ωθήσει την κοινωνία να υπερβεί τη σκοτοδίνη της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης χρεών-ύφεσης».

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας αποκρουστικός φόρος που πρέπει να καταργηθεί. «Όσο δεν καταργείται νιώθουμε όλοι μας υπόλογοι στον ελληνικό λαό, όμως η κατάργησή του, έστω και σταδιακή, θα γίνει όταν λήξει η διαπραγμάτευση και μπορούμε να βρούμε ισοδύναμους φόρους από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και από προοδευτική φορολόγηση εισοδημάτων που σήμερα διαφεύγουν» τονίζει ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος και εξέφρασε την απορία του για τη θέση του κ. Γιούνκερ ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα έσοδα της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ.

 

«Σε μια οικονομία που βρίσκεται στη δίνη του αποπληθωρισμού και των χρεών, με φορολόγηση που βαραίνει τους μη έχοντες, πώς θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα κατά 1% του ΑΕΠ μέσα από την έμμεση φορολογία χωρίς να προκαλέσουμε ακόμα μεγαλύτερη βλάβη στον κινητήρα της οικονομίας, στην παραγωγή και τις αγορές;» διερωτάται ο κ. Βαρουφάκης.

 

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών στέλνει και μήνυμα σε όσους τον θέλουν να παραιτείται, λέγοντας πως «κανείς μας δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα» πριν δικαιώσουμε τους πολίτες.

Στο μεταξύ συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου από τις 12:00 η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sponsored Post