Οι διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο

Οι διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο
l996Maria (german) s taverna
janwillemsen/Flickr
l996Maria (german) s taverna

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν το μυστικό της μακροζωίας, εξετάζοντας τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ικαρίας, της Σαρδηνίας ή της Οκινάουα στην Ιαπωνία. Έπειτα από ανάλυση χρόνων, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι όλοι αυτοί οι πληθυσμοί έχουν μερικά κοινά, διατροφικά χαρακτηριστικά που κατά πάσα πιθανότητα σχετίζονται με την μακροζωία τους.

Φροντίστε το 95% των τροφών που καταναλώνετε να προέρχονται από φυτά.

Προτιμήστε, ειδικά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα μέσης ηλικίας που καταναλώνουν μία κούπα μαγειρεμένα πράσινα λαχανικά την ημέρα, είναι 50% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου λαχανικά.

Μην τρώτε πάνω από 2 φορές την εβδομάδα κρέας

Μην βάζετε το κρέας για πάνω από 5 φορές τον μήνα στον τραπέζι σας και όταν το κάνετε φροντίστε να το συνοδεύετε με σαλάτες και μπόλικα λαχανικά.

Βάλτε το ψάρι στη διατροφή σας

Έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 96.000 Αμερικανούς, από το 2002 μέχρι και το 2015, διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν καθημερινά λαχανικά και, έστω μια μικρή μερίδα ψάρι κάθε μέρα, ζουν περισσότερο. Οι καλύτερες επιλογές ψαριού είναι οι σαρδέλες, οι αντζούγιες και ο μπακαλιάρος.

Μειώστε τα γαλακτοκομικά

Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα δεν είναι σχεδιασμένο για να καταναλώνει αγελαδινό γάλα, το οποίο είναι πλούσιο σε σάκχαρα και λιπαρά. Τόσο στην Ικαρία, όσο και τη Σαρδηνία, οι κάτοικοι προτιμούν γάλα και γαλακτοκομικά από κατσίκες ή πρόβατα.

Φάτε έως και 3 αβγά την εβδομάδα

Αντί να τρώτε 2 αβγά, μία φορά την εβδομάδα, μπορείτε να τρώτε μόνο ένα αβγό κάθε φορά, το οποίο θα συνοδεύετε με μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης και μισό αβοκάντο και απολαύστε αυτό το πρωινό περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Καταναλώστε μισή κούπα φασόλια την ημέρα

Τα φασόλια είναι γεμάτα πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και βιταμίνες, απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μειώστε την κατανάλωση της ζάχαρης

Προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τις 4 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη ημερησίως τόσο σε γλυκά, όσο και σε φαγητά και αναψυκτικά. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές ή τις τροφές που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Όπου μπορείτε, αντικαταστήστε τη ζάχαρη με το μέλι.

Για σνακ προτιμήστε μερικές χούφτες ξηρούς καρπούς

Έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και διήρκεσε 30 χρόνια διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε ξηρούς καρπούς έχουν 20% χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, από εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου ξηρούς καρπούς.

Καταναλώστε τα φαγητά ολόκληρα

Μην πίνετε τον χυμό και πετάτε όλο τον πολτό που βγαίνει ή μην τρώτε το ασπράδι και πετάτε τον κρόκο. Προτιμήστε να απολαμβάνετε τα τρόφιμα, όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μορφή που υπάρχουν στη φύση, και χωρίς να τα τροποποιείτε. Επιπλέον, εκτός αν υπάρχει οδηγία γιατρού, μην περιμένετε να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας από συμπληρώματα, αλλά από φυσικές πηγές.

Αυξήστε την κατανάλωση του νερού

Ειδικά το καλοκαίρι, φροντίστε να κρατάτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο πίνοντας νερό και πολλά υγρά. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και τους χυμούς που περιέχουν ζάχαρη.

Όταν θέλετε να πιείτε αλκοόλ, προτιμήστε το κόκκινο κρασί

Έχει βρεθεί ότι το κρασί βοηθά τον οργανισμό να απορροφά αντιοξειδωτικά, αλλά και σε μικρή ποσότητα μειώνει το άγχος.

Πιείτε αυτό το τσάι

Το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου.

Πάρτε την δόση καφεΐνης που χρειάζεστε

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά άνοιας και Πάρκινσον.

Κάντε σωστούς συνδυασμούς πρωτεΐνης

Ανησυχείτε ότι καταναλώνοντας πολλά λαχανικά, δεν θα λαμβάνετε αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης; Το μυστικό είναι να συνδυάζετε σωστά τις τροφές σας, ώστε να εφοδιάζετε τον εαυτό σας με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.