Τα «Μοναχικά Σπίτια» θα σας ταξιδέψουν στα πιο σουρεαλιστικά όμορφα τοπία της Πορτογαλίας

Τα «Μοναχικά Σπίτια» θα σας ταξιδέψουν στα πιο σουρεαλιστικά όμορφα τοπία της Πορτογαλίας

Της Katie Watkins

Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε αρχικά στο ArchDaily

Ο Manuel Pita, γνωστός και ως «Sejkko», γιος Πορτογάλων μεταναστών στη Βενεζουέλα, είναι ένας επιστήμονας και φωτογράφος που απελευθερώνει τη δημιουργικότητά του στο Instagram. Στην τελευταία του φωτογραφική σειρά με τίτλο «Lonely Houses», οι σουρεαλιστικές φωτογραφίες του Sejkko απεικονίζουν τα παραδοσιακά σπίτια της Πορτογαλίας, επεξεργασμένα έτσι ώστε «να έρχονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πώς τα βλέπω με τα μάτια μου», όπως εξηγεί ο ίδιος.

Το παρατσούκλι Sejkko προέρχεται από την ιαπωνική λέξη «seikko» που σημαίνει «ειλικρινές παιδί» και «η δύναμη της αλήθειας» -αξίες που ο Pita θέλει να ενσωματώνει στην τέχνη του. Μέσα από τα χρώματα, την αρχιτεκτονική και το περιβάλλον που περικλείει τα «Μοναχικά Σπίτια», ο Sejkko μεταδίδει τις παιδικές του αναμνήσεις για το πώς νιώθει ο ίδιος την έννοια του σπιτιού.

Με τα δικά του λόγια:

«Τα “μοναχικά σπίτια” μου ξεκίνησαν όταν ήμουν πολύ μικρός, και συνειδητοποίησα πως υπήρχε μια διάκριση μεταξύ του συναισθήματος που είχα μέσα μου για το “σπίτι” και αυτού που αντιλαμβανόμουν εξωτερικά, στο μέρος που γεννήθηκα.

Κοιτώντας πίσω σε εκείνη την εποχή, νιώθω πως ήμουν ένα παιδί που, αν και γεννήθηκε σε τροπικές περιοχές, φαινόταν να κουβαλά αναμνήσεις από ένα άλλο σπίτι. Ένα σπίτι με απαλούς τόνους και σχεδόν ανεπαίσθητους, διακριτικούς ήχους. Τα χρώματα του νέου σπιτιού μου με γοήτευαν και, ταυτόχρονα, έρχονταν σε αντίθεση με την ανάμνηση του σπιτιού που κουβαλούσα μέσα μου.

Τα σπίτια μου έχουν συχνά τη ζωντάνια που είχε το μέρος όπου μεγάλωσα, αλλά μπορεί να μπερδέψουν τον θεατή. Μερικές φορές ίσως να φαίνονται σαν χαμένα και εκτός τόπου. Κάποιες άλλες, αποπνέουν μια αίσθηση αυτό-συγκράτησης και εσωτερικής ανθρώπινης ζεστασιάς. Τα σπίτια μου φέρουν πάντα στοιχεία από το παιδί που βρίσκεται μέσα μου και από τη διάκριση των σπιτικών μου.

Σήμερα, εξακολουθώ να ψάχνω για εκείνο το σπίτι που φαίνεται πως ξέχασα μέσα στα παραδοσιακά σπίτια της Πορτογαλίας, όπου μένω τώρα. Τα απαθανατίζω με το κινητό μου τηλέφωνο και επεξεργάζομαι τις φωτογραφίες (επίσης με το κινητό μου) για να τα φέρω όσο πιο κοντά γίνεται στον τρόπο που τα βλέπω εγώ. Καταγράφω επίσης τις δικές τους προσωπικότητες, μέσα στα γεωγραφικά και πολιτιστικά πλαίσια που τα περιβάλουν.»

Lonely Houses

Δημοφιλή