ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
31/05/2015 12:52 EEST | Updated 31/05/2015 18:21 EEST

Στήριξη Μαξίμου σε Βαρουφάκη ακόμη κι αν η Παναρίτη φύγει

Eurokinissi

Τη δυνατότητα σε αμφότερες τις πλευρές να επανεξετάσουν την στάση τους δίνει ο πρωθυπουργός στους εμπλεκόμενους στον διορισμό της Έλενας Παναρίτη στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στον ΔΝΤ.

Tο απόγευμα της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με κύριο θέμα τις διαπραγματεύσεις, όμως τον είχε ενημερώσει ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα Παναρίτη υπό το πρίσμα των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπήρξε και επικοινωνία του Μαξίμου με την Ελ. Παναρίτη.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή επεσήμανε πως η επιλογή του εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ είναι αντικείμενο του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών, με τον οποίο θα υπάρχει και συνεργασία. Και πρόσθετε με νόημα ότι «η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Οικονομικών». Όσο και αν φαίνεται παράξενο, η πολιτική ουσία βρίσκεται στην στήριξη του Γ. Βαρουφάκη, τον οποίο πολλοί (ακόμη και πρέσβης μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας) θα ήθελαν να τον έβλεπαν να εγκαταλείπει την πλατεία Συντάγματος.

Για την κυβέρνηση πίσω από τις αντιδράσεις των μνημονιακών κύκλων δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από την προσπάθεια να «ξηλωθεί» το «πουλόβερ Βαρουφάκη» με το σκεπτικό ότι μπορεί να παραιτηθεί αν αρχίσουν να ακυρώνονται οι επιλογές του. Γι’ αυτό υπάρχει και το πρωινό «τιτίβισμα» του Γ. Βαρουφάκη, στο οποίο προστίθεται η διαβεβαίωση προς τους εγχώριους και εξωχώριους μνημονιακούς κύκλους ότι ο υπουργός Οικονομικών θα παραμείνει και μετά την αναμενόμενη συμφωνία, προκειμένου να διαπραγματευθεί και την συμφωνία για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα η Ελ. Παναρίτη ενημερώνεται για την κατάσταση του χρέους από αρμόδια στελέχη του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους).

Εκτιμάται ότι θα έχει πληρέστερη εικόνα αν τελικά τοποθετηθεί στο ΔΝΤ. Αυτό θα αποβεί χρήσιμο κατά τις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους, καθώς το ΔΝΤ από το 2012 ζητά την απομείωσή του – όταν τότε ο Γιάννης Στουρνάρας είχε μεταφέρει στον Σόιμπλε ότι η Λαγκάρντ ήθελε να θέσει θέμα κουρέματος και είχε ζητήσει να το στηρίξει η Ελλάδα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να είχε απαντήσει «forget it, Yannis» και την Ελλάδα να μην υποστηρίζε την πρόταση του ΔΝΤ…

Sponsored Post