Δωρίστε τα μαλλιά σας και βοηθήστε αυτούς που το έχουν ανάγκη

Δωρίστε τα μαλλιά σας και βοηθήστε αυτούς που το έχουν ανάγκη

H 24χρονη Μελίνα-Λιουντμίλα Κωνσταντινίδη, το 2013 έκοψε και δώρισε τα μαλλιά της για τον οργανισμό «Wings for kinds» στο Οχάιο στην Αμερική. Ως αρθρογράφος έγραψε 2 άρθρα σχετικά με την διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την δωρεά μαλλιών, ενώ παράλληλα δημιούργησε μια ανοιχτή ομάδα στο facebook με σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων. Η ανταπόκριση ήταν απίστευτη και κάπως έτσι ξεκίνησε η δημιουργία του οργανισμού Donate Hair, ενός οργανισμού που μπορεί κανείς να δωρίσει τα μαλλιά του, ώστε να φτιαχτούν φυσικές περούκες για όσους τις έχουν ανάγκη.

Όλη η ομάδα του Donate Hair

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε τον οργανισμό Donate Hair;

Η ιδέα ξεκίνησε περίπου πριν από δέκα μήνες για να γίνει σωματείο, ωστόσο προϋπήρχε με την μορφή ενημερωτικής καμπάνιας. H Μελίνα-Λιουντμίλα Κωνσταντινίδη, η συντονίστρια της καμπάνιας, είναι 24 χρονών και μένει στην Θεσσαλονίκη. Το Σεπτέμβριο του 2013 έκοψε και δώρισε τα μαλλιά της για τον οργανισμό «Wings for kinds» της Αμερικής. Ως αρθρογράφος έγραψε 2 άρθρα σχετικά με την διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την δωρεά μαλλιών. Παράλληλα δημιούργησε μια ανοιχτή ομάδα στο facebook με σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων. Η ανταπόκριση ήταν απίστευτη. Ήδη αυτή τη στιγμή η ομάδα τύχει την αποδοχή παραπάνω 21.000 μελών. Στη συνέχεια είδαμε την ανάγκη και το πάθος που είχαμε όλοι να δημιουργήσουμε ένα οργανισμό δωρεάς και στην Ελλάδα και έτσι έχουμε φτάσει να δημιουργούμε το πρώτο σωματείο δωρεάς Μαλλιών για παιδιά με καρκίνο και αλωπέκια, όπου θα παρέχονται εντελώς δωρεάν περούκες σε παιδιά που το έχουν ανάγκη. Και κάπως έτσι, από στόμα σε στόμα, βρεθήκαμε όλοι μεταξύ μας και γίναμε ομάδα.

Τι προϋποθέσεις υπάρχουν για να δωρίσει κανείς τα μαλλιά του;

Αρχικά, οποιοσδήποτε θέλει είτε είναι άντρας είτε γυναίκα από 1-105 ετών μπορεί να δωρίσει τα μαλλιά του αρκεί να τηρεί τις παρακάτω προϋποθέσεις. Τα μαλλιά που δωρίζονται πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως έχουν οριστεί από την εταιρεία που έχει αναλάβει να δημιουργεί τις περούκες για τα παιδιά με καρκίνο. Αποδεκτά είναι τα μαλλιά που είναι πιο μακριά από 20 εκατοστά, είναι στο φυσικό τους χρώμα (ακόμα κι αν έχουν λευκές τρίχες) ή που έχουν κρατηθεί για χρόνια κομμένα, αλλά έχουν διατηρηθεί σε χώρο χωρίς υγρασία. Αντίστοιχα, δεν δεχόμαστε μαλλιά με μήκος λιγότερο των 20 εκατοστών, που έχουν βαφτεί ή έχουν υποστεί χημική επεξεργασία όπως περμανάντ ή ισιωτική, ανταύγειες και οποιαδήποτε άλλη χημική επεξεργασία.

Και ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να δωρίσει τα μαλλιά του;

Η διαδικασία είναι απλή. Επιλέγει το κομμωτήριο που βρίσκεται κοντά του και τον εξυπηρετεί πηγαίνει εκεί. Συμπληρώνει μια φόρμα δωρεάς. Στην συνέχεια το συνεργαζόμενο κομμωτήριο κουρεύει τα μαλλιά του δωρητή και αφήνει την κοτσίδα στο κομμωτήριο. Αργότερα η κοτσίδα στέλνετε σε εμάς απ όπου γίνεται διαλογή και επιλέγονται ποιες ταιριάζουν μεταξύ του για να είναι ομοιόμορφα τα χρώματα στην περούκα.

Πόσο κοστίζει για να αγοράσει κανείς μία τέτοια περούκα με φυσική τρίχα;

Μια καλή περούκα από φυσική τρίχα κοστίζει περίπου 1000 ευρώ. Ανάλογα με το μήκος των μαλλιών και την ποιότητα της περούκας η τιμή προσαρμόζεται. Εμείς προσφέρουμε δωρεάν τις περούκες στα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Υπάρχουν οικογενειακά οικονομικά κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων.

Ο Πύρρος Δήμας μαζί με την κόρη του υποστηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια του Donate Hair.

Πόσοι άνθρωποι χρειάζεται να δωρίσουν μαλλιά για να φτιαχτεί μία περούκα για παιδιά;

Χρειάζονται περίπου 200 γραμμάρια μαλλιών για την δημιουργία μιας περούκας. Ανάλογα με τα γραμμάρια της κοτσίδας ορίζεται και το πόσα άτομα χρειάζονται για μια περούκα. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε μια πυκνή κοτσίδα και μια λιγότερο πυκνή και αυτές οι δύο μαζί να κάνουν μια περούκα. Επίσης μπορεί να έχουμε τρεις αραιές κοτσίδες και αυτές πάλι να βγάζουν μια περούκα.

Πόσους δωρητές είχατε μέχρις στιγμής;

Οι δωρητές μας αυτή την στιγμή ξεπερνούν τα 500 άτομα . Η μικρότερη κοπέλα που κούρεψε τα μαλλιά της είναι μόλις 4 ετών και η μεγαλύτερη 75 ετών. Μικροί και μεγάλοι γίνονται ένα για να χαρίσουν περισσότερα χαμόγελα στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.

Που θα θέλατε να βρίσκεται το Donate Hair σε έναν χρόνο από τώρα;

Οι βλέψεις μας για το μέλλον δεν μπορούν να προσδιοριστούν διότι τα «θέλω» μας συναντάνε τα «πρέπει» της γραφειοκρατίας. Αυτό που με σιγουριά μπορούμε να σας πούμε είναι ότι θα θέλαμε να έχουμε χαρίσει όσα περισσότερα χαμόγελα μπορούμε σε αυτούς τους ανθρώπους.