Σύγκλιση ή ρήξη. Στην Αθήνα η πρόταση των δανειστών, στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για συνάντηση με Γιούνκερ

Σύγκλιση ή ρήξη. Στην Αθήνα η πρόταση των δανειστών, στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για συνάντηση με Γιούνκερ
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras (L) is welcome by European Commission President Jean-Claude Juncker at the European Commission in Brussels on March 13, 2015. Tsipras is in Brussels for talks on Athens' debt-hit bailout. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras (L) is welcome by European Commission President Jean-Claude Juncker at the European Commission in Brussels on March 13, 2015. Tsipras is in Brussels for talks on Athens' debt-hit bailout. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Φτάσαμε στην ώρα της τελικής σύγκλισης ή της τελικής ρήξης» έλεγε στην HuffPost Greece κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, περιγράφοντας το σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και εταίρων-δανειστών.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση έχει μπει στην τελική ευθεία, ωστόσο ακόμα είναι αρκετά τα σημεία που παραμένουν θολά, ώστε να μπορέσει κάποιος να εικάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις αλλά και τις διαρροές που υπάρχουν τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από την πλευρά των δανειστών οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει και οι δύο μοιάζουν αυτή τη στιγμή απροσπέλαστες.

Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν αυτές οι διαφωνίες σήμερα, Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για μια ακόμα συνάντηση, στις 8:30μμ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ώστε να συζητήσουν την ελληνική πρόταση, αλλά και το πλαίσιο συμφωνίας που συζήτησαν το βράδυ της Δευτεράς στο Βερολίνο οι 5 ηγέτες. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση θα είναι παρόντες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις διαδοχικές επαφές σε πολιτικό αλλά και σε τεχνικό επίπεδο, οι διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών για το ύψος τους δημοσιονομικού κενού παραμένει σχεδόν στα 2δισεκ ευρώ, με τους θεσμούς να επιμένουν για λήψη μέτρων ύψους τουλάχιστον 4δισεκ. ευρώ και την Αθήνα να διαμηνύει ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2δισεκ ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι «ακόμα και αν αποδεχθούμε την απαίτηση των δανειστών για έσοδα ύψους 1,8 δισ ευρώ από το ΦΠΑ, θα πρέπει να λάβουμε επιπλέον μέτρα 1,2δισ έως 1,4δισ ευρώ, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση».

Ως εκ τούτου στην Αθήνα περιμένουν επίσης σήμερα, Τετάρτη την πρόταση των θεσμών, όπως αυτή συμφωνήθηκε στη συνάντηση των 5 ηγετών στο Βερολίνο, ώστε να κρίνουν στην κυβέρνηση αν προσεγγίζει την ελληνική πρόταση την οποία απέστειλε το βράδυ της Δευτέρας.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι Ελληνικές θέσεις είναι δεδομένες και τα περιθώρια υπαναχώρησης από αυτές έχουν εξαντληθεί. Για αυτό το λόγο κυβερνητικοί κύκλοι έσπευσαν εχθές να ρίξουν έστω και ελάχιστον φως στα σημεία της πρότασης 47 σελίδων που απέστειλε το Μαξίμου στους «θεσμούς»

Αυτή περιλαμβάνει:

  • Πλεόνασμα: O στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα στο 0,8% για το 2015 και στο 1,5% για το 2016.
  • ΦΠΑ: Η κυβέρνηση εμμένει στους 3 συντελεστές. Ο χαμηλός θα είναι στο 6% για φάρμακα και κάποια τρόφιμα, 11% για τα υπόλοιπα τρόφιμα, την εστίαση και τον Τουρισμό και 23% για καύσιμα, ακίνητα, ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρικά -ηλεκτρονικά, υπηρεσίες κ.α. Παράλληλα η πρόταση προβλέπει την κατάργηση της έκπτωσης στους συντελεστές του ΦΠΑ για τα νησιά, ενώ προτείνει οι όποιες αλλαγές να εφαρμοστούν από το Σεπτέμβριο και μετά ώστε να μην επηρεάσουν την τουριστική περίοδο.
  • ΕΝΦΙΑ: Ο ΕΝΦΙΑ, όπως ήταν γνωστό από τις προηγούμενες ημέρες, παραμένει ως έχει, ενώ το 2016 θα εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες.
  • Έκτακτη εισφορά: Καταργείται η έκπτωση 30% και προβλέπεται αύξηση για τους έχοντες, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί το ύψος εισοδήματος το οποίο θα επιβληθεί .
  • Ασφαλιστικό: Ενοποίηση Ταμείων, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς πάντως να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα , νέες αναλογιστικές μελέτες και «πάγωμα» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.
  • Εργασιακά: Συλλογικές συμβάσεις με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές δεν τίθεται θέμα υποχώρησης στις απαιτήσεις των δανειστών για τις ομαδικές απολύσεις.

Πάντως σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν περιορίζονται μόνο στους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς δίνουν ιδιαίτερα βάρος στη διευθέτηση του χρέους αλλά και στο επενδυτικό πακέτο με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το χρονοδιάγραμμα

Στην Αθήνα, προσδοκούσαν σήμερα, Τετάρτη και κατά τη διεξαγωγή του EuroWorking Group το οποίο είχε προγραμματιστεί να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης να δοθεί σαφές σήμα σχετικά με τη δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία μετά και από τις προτάσεις που έχουν αποστείλει οι δύο πλευρές. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό η συνεδρίαση αναβλήθηκε για το απόγευμα της Πέμπτης, στις 6:30μμ.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές οι επαφές στο τεχνικό επίπεδο του Brussels Group “ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους” και πλέον μένει να αξιοποιηθεί η δουλεία που έκαναν σε αυτό το επίπεδο οι τεχνοκράτες.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση περιμένει οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών που θα συνεδριάσουν να δώσουν σήμα για ένα έκτακτο Eurogroup ακόμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.

Σε αντίθετη περίπτωση ο χρόνος δεν φτάνει για να ολοκληρωθούν οι διεργασίες που χρειάζονται με το Βερολίνο να διαμηνύει ότι το αργότερο μέχρι τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που έχει το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Παράγοντας Σόιμπλε

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τις έντονες διαβουλεύσεις των τελευταίων 24ώρων, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση. Η ξαφνική «αφωνία» Σόιμπλε έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται για τη στάση που θα κρατήσει ο ίδιος, αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών οι οποίοι πρόσκεινται σε αυτόν σε περίπτωση που αποφασιστεί να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup.

Έμπειροι παρατηρητές χαρακτηρίζουν ως «προειδοποιητικές βολές» την τοποθέτηση αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ο οποίος χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις Ελληνικές προτάσεις, ενώ ανώτατη γερμανική κυβερνητική πηγή μιλώντας στον ανταποκριτή του MEGA στις Βρυξέλλες, είπε: «Δεν μπορώ να καταλάβω τη διαφορά μεταξύ πολιτικής και τεχνικής λύσης. Αυτό είναι κάτι που το θέτει η Ελλάδα. Εγώ δεν το δέχομαι. Όταν έχει ένα νοικοκυριό όλα τα θέματα έχουν τεχνική πλευρά. Στο τέλος πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός. Χρειαζόμαστε ένα μνημόνιο, που να λέει τι πρέπει να γίνει. Οι πολιτικοί θα πάρουν αποφάσεις στη βάση τεχνικών συμφωνιών».

Δημοφιλή