ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/06/2015 12:20 EEST | Updated 03/06/2015 12:58 EEST

FT: Το προσχέδιο της συμφωνίας και οι απαιτήσεις σε πλέονασμα και συντάξεις

WOLFGANG KUMM via Getty Images
(L-R) European Commission President Jean-Claude Juncker, French President Francois Hollande and German Chancellor Angela Merkel have taken their seats to attend a working dinner with representatives of the European Round Table of Industrialists (ERT) on June 1, 2015 at the Chancellery in Berlin. The mini-summit brings the leaders of the eurozone's two biggest economies together with around 20 heads of large European companies to discuss the Greek debt crisis, the threat of Britain leaving the EU

Χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα περιλαμβάνει το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, σύμφωνα με τους Financial Times, ωστόσο το συνταξιοδοτικό φαίνεται ότι αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για την ελληνική κυβέρνηση.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι εάν η Ελλάδα δεν έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της τότε δεν θα πληρώσει τη δόση των 350 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ της Δευτέρας.

Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις πληρωμές αυτό το μήνα, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 1,6 δισ. ευρώ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην αποψινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετείχαν του προσχέδιο των θεσμών το κείμενο αυτό καλεί την Ελλάδα για επίτευξη στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,1% για το τρέχον έτος, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Αυτοί οι στόχοι είναι χαμηλότεροι καθώς το τρέχουν ζητούσε πρωτογενές πλεόνασμα 3% αυτό τον χρόνο και 4,% τον επόμενο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι FT, είναι σκληρότεροι από αυτούς που ήθελε η Ελλάδα.

«Το ΔΝΤ παραμένει σκεπτικό σχετικά με το κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της», υπογραμμίζεται επίσης. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι περιμένουν το πιο σκληρό θέμα που θα πρέπει να δεχτεί ο κ. Τσίπρας είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπου η σκληρή γραμμή που χάραζε το ΔΝΤ έγινε απρόθυμα δεκτή από την αντίπαλη πρόταση της ΕΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΔΝΤ η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα " μηδενικό έλλειμμα " στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα του , το οποίο θα αναγκάσει την Αθήνα να καταργήσει τις συμπληρωματικές πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένους συνταξιούχους .

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αποτελεί κόκκινη γραμμή για πολλούς στην κυβέρνηση Τσίπρα,.