ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/06/2015 22:06 EEST | Updated 03/06/2015 23:00 EEST

Τσίπρας: Η πρόταση που καταθέσαμε είναι η μόνη ρεαλιστική

ASSOCIATED PRESS
European Commission President Jean-Claude Juncker, right, stands next to Greek Prime Minister Alexis Tsipras as they arrive for a meeting at EU headquarters in Brussels on Wednesday, June 3, 2015. Greece's prime minister meets European Commission President Jean-Claude Juncker in Brussels on Wednesday, June 3, 2015 to discuss his radical left-led government's proposal to secure a vital, long-overdue agreement with the country's bailout lenders. (AP Photo/Virginia Mayo)

Η ελληνική πρόταση παραμένει η ρεαλιστική βάση της συζήτησης, και η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δείπνου εργασίας στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε τα εξής

«Είχαμε μια φιλική και εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο Γιούνκερ, αργότερα και με το επιτελείο του. Την παρέα μας, αργότερα, πλαισίωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το συμπέρασμα αυτής της συζήτησης είναι πως η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι. Βεβαίως από τις προτάσεις που ακούσαμε από την πλευρά των τριών θεσμών θέλω να κρατήσω, ως βάση συζήτησης, τα χαμηλά, τα χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, πλεονάσματα. Και, βεβαίως, υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν, όμως, και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, διότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή, χάσαμε το 25% του ΑΕΠ από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας.

Προτάσεις, λοιπόν, που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες όπως το να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό 10 μονάδες είναι προτάσεις που φυσικά δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Παρόλα αυτά υπήρξε από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο.

Οι προτάσεις, που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει, αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της κομισιόν, τουλάχιστον -των συνομιλητών μας, δηλαδή- ότι υπάρχει η διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ρεαλιστική. Και, επαναλαμβάνω, ότι η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες μέρες, και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια τόσο πιο κοντά βρίσκεται στο να προσεγγίσει μια κοινά αποδεκτή λύση».

Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it), μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ερωτηθείς για την πληρωμή του ΔΝΤ την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος,από το κτίριο της Κομισιόν αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».

Από πλευράς της, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. «Σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά στην κατανόηση των εκατέρωθεν θέσεων στη βάση διαφόρων προτάσεων. Συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση. Η εντατική δουλειά θα συνεχιστεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στην ελληνική πλευρά υποβλήθηκε πεντασέλιδο κείμενο προτάσεων, με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή». Όπως μεταδίδει η «Εφημερίδα των Συντακτών», στη δέσμη μέτρων που προτείνεται από τους θεσμούς περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Να ισχύσουν δυο δείκτες στον ΦΠΑ: Ένας στο 11%, στον οποίον θα ενταχθούν και τα φάρμακα, και ένας στο 23% στον οποίο θα υπόκεινται η ενέργεια και η εστίαση.
  • Να μειωθούν οι συντάξεις κατά το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,8 δισ. ευρώ.
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ., που χορηγείται σε χαμηλοσυνταξιούχους,
  • Να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και η «μικρή ΔΕΗ».
  • Απελευθέρωση αγοράς προϊόντων, βάσει της παλαιότερης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ
  • Πρωτογενή πλεονάσματα 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018

Επίσης, αναφέρεται πως στην πρόταση των θεσμών δεν υπάρχει αναφορά στο χρέος και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις της μαραθώνιας συνάντησης λεπτό προς λεπτό, όπως τις κάλυψε η HuffPost Greece υπό τη μορφή liveblog