Τσακαλώτος: Η φιλοευρωπαϊκή μας στάση είναι στρατηγική. Επικίνδυνη πολιτική κατάσταση αν διαλυθεί η Ευρωζώνη

Τσακαλώτος: Η φιλοευρωπαϊκή μας στάση είναι στρατηγική. Επικίνδυνη πολιτική κατάσταση αν διαλυθεί η Ευρωζώνη
Sooc

Τον κίνδυνο δημιουργίας μιας πολύ επικίνδυνης πολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη, σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο βρετανικό Channel 4.

Ερωτηθείς πόσο κοντά θεωρεί ότι βρίσκεται η Ελλάδα σε μια άτακτη χρεοκοπία, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Νομίζω ότι εάν επικρατήσει η λογική», εάν οι εταίροι της Ελλάδας λάβουν υπόψη τους τη μετριοπάθεια που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση, «υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρξει μια καλή λύση».

Όσον αφορά στο πότε αναμένεται συμφωνία, απάντησε «Νομίζω στο εγγύς μέλλον. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να αποφασίσει υπέρ της δημοκρατικής πορείας, της ευέλικτης πορείας, της πορείας η οποία εμπεριέχει κοινωνικές αλλαγές, που ενσωματώνει τις προσδοκίες του απλού κόσμου, που θέλει να ανήκει κάπου».

Η Ευρώπη, συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος, πρέπει να αποφασίσει αν «η δημοκρατία μετράει, μπορεί να αλλάζει τα πράγματα, ή ότι είναι ένας θεσμός βασισμένος σε κανόνες υπέρ των πλουσίων» .

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις των αγορών απάντησε: «Οι αγορές μεταβάλλονται από μέρα σε μέρα, όπως γνωρίζετε οι αγορές δεν είναι σταθερές ως προς αυτό», όσον αφορά την Ελλάδα, και θα μπορούσαν «να αλλάξουν στάση λόγω των ειδήσεων· οι ειδήσεις τις επηρεάζουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε από μέρα σε μέρα, διότι τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα».

«Υπάρχει αβεβαιότητα. Αλλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μειώσουμε αυτή την αβεβαιότητα. Και το κάνουμε αυτό ακριβώς επειδή πιστεύουμε σε μια άλλη Ευρώπη. Είμαστε συστημικά υπέρ της Ευρώπης, διότι πιστεύουμε ότι η διάσπαση της Ευρώπης, η διάλυση της ευρωζώνης, θα οδηγούσε σε μια πολύ άσχημη πολιτική κατάσταση, θα οδηγούσε σε ανταγωνιστικές (σ.σ. νομισματικές) υποτιμήσεις, και πέραν αυτού σε εθνικισμούς όπως εκείνοι της περιόδου του (σ.σ. Δεύτερου Παγκοσμίου) Πολέμου, ή ακόμη χειρότερους. Η φιλοευρωπαϊκή στάση μας δεν είναι τακτική, είναι στρατηγική», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή