ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/06/2015 09:56 EEST | Updated 05/06/2015 09:57 EEST

Μίχαλος: Υφεσιακά μέρα και στην ελληνική αλλά και στην πρόταση των πιστωτών

eurokinissi

Απαισιόδοξος σχετικά με το κατά πόσο η ελληνική οικονομία μπορεί να οδηγηθεί στην έξοδο από την ύφεση, με βάση τα όσα περιέχονται τόσο στην ελληνική όσο και στην πρόταση των πιστωτών, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο και για τις δύο προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Μίχαλος δήλωσε πως «είτε με την πρόταση των πιστωτών, είτε με την ελληνική πρόταση, η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση, καθώς τα μέτρα που περιλαμβάνουν και οι δύο προτάσεις, θα επιβαρύνουν υπέρμετρα επιχειρήσεις και πολίτες, ενώ απουσιάζει παντελώς, κάθε αναπτυξιακή κατεύθυνση».

Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, ακόμη και η ελληνική πρόταση που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, έχει άκρως υφεσιακά μέτρα που θα θέσουν πρόσθετα προσκόμματα στην επιχειρηματικότητα και θα μειώσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Η μετάταξη σχεδόν όλων των προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23%, αλλά και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές ανατιμήσεις στην αγορά, σε μια περίοδο που η καταναλωτική κίνηση βρίσκεται στο ναδίρ εξαιτίας της μεγάλης απομείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Ιδιαίτερα για τον τομέα του τουρισμού, η μετάταξή του σε ΦΠΑ 11% από 6,5% σήμερα, θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα σε έναν από τους λίγους κλάδους που η ελληνική οικονομία ήταν ανταγωνιστική. Κάθετα αντίθετος δηλώνει ο κ. Μίχαλος και στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων που εμπεριέχεται και στις δύο προτάσεις.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες είναι αδύνατον να αντέξουν άλλα βάρη. Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, η αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% λειτουργούν προσθετικά στα δεκάδες άλλα τέλη και εισφορές που πληρώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, όπως το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία κάθε άλλο παρά έκτακτη αποδείχθηκε, αφού όχι μόνο μονιμοποιείται, αλλά αυξάνεται, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στα μεσαία εισοδήματα», αναφέρει ο κ. Μίχαλος.

Ανησυχητικό είναι ακόμη το γεγονός, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, ότι ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται σε πλήρη ασυμφωνία, στα μείζονος σημασίας ζητήματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού, ενώ χάσμα υπάρχει μεταξύ τους και για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα.

Τέλος, ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει, στο υπόλοιπο διάστημα που της απομένει, όλες της τις προσπάθειες στο να ενταχθούν στη νέα συμφωνία αναπτυξιακά μέτρα που θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αφήνοντας κατά μέρος τις κομματικές αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)