Επαναχορήγηση σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες και άλλες ευνοϊκές διατάξεις στο «μίνι ασφαλιστικό» που κατέθεσε ο Στρατούλης

Επαναχορήγηση σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες και άλλες ευνοϊκές διατάξεις στο «μίνι ασφαλιστικό» που κατέθεσε ο Στρατούλης
Eurokinissi

Πρόβλεψη για την επαναχορήγηση σύνταξης σε περίπου 30.000 ανασφάλιστους, αλλά και μια σειρά μέτρων που βελτιώνουν τις συνθήκες απονομής αναπηρικών συντάξεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που τίθεται από σήμερα Παρασκευή σε διαβούλευση την ώρα που οι δανειστές απαιτούν από την ελληνική Κυβέρνηση τη λήψη σκληρών μέτρων.

Ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Στρατούλης θέτει από σήμερα Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 στις 10:00 σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα». Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 9/6 και ώρα 12:00.

Σε αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις στις οποίος προβλέπεται η εν όλω και σε κάθε στάδιο διαδικασία ένταξης των ΑμεΑ στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, αλλά και η διαδικασία παράτασης των χορηγούμενων παροχών.

Επιπλέον στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις για την επαναχορήγηση σύνταξης ύψους 260 ευρώ σε 25.000 με 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες που αποκλείστηκαν το 2013 λόγω αυστηροποίησης των κριτηρίων, αλλά και διατάξεις που αφορούν στην κατάργηση του παραβόλου των 46,14 ευρώ για τους αιτούντες επιδομάτων αναπηρίας, καθώς και στον εξορθολογισμό της διαδικασίας χορήγησης προνοιακών επιδομάτων.

Ακόμη στο σχέδιο νόμου μέτρα υπάρχουν διατάξεις για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και προβλέπουν τη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων ελέγχων με υπαλλήλους από ασφαλιστικά ταμεία όπως για παράδειγμα το ΙΚΑ του οποίο οι υπάλληλοι θα μπορούν να διενεργούν ελέγχους σε επιχειρήσεις.

Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση του υπουργείου Εργασίας

Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

Δημοφιλή