Σαμαράς προς Τσίπρα: Κοιτάξτε να μην γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος της χώρας

Σαμαράς προς Τσίπρα: Κοιτάξτε να μην γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος της χώρας

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι επί μήνες έλεγαν ψέματα, και τώρα στελέχη της ομολοφογούν ότι αυτά που ζητούνται είναι τριπλάσια από το email Χαρδούβελη. Η ουσιαστικότερη πρόταση που μπορώ να σας κάνω είναι να συνεχίσετε τη διαπραγμάτευση με βάση το email Χαρδούβελη, πρόσθεσε. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό προσωπικά, ο κ. Σαμαράς τον προειδοποίησε να κοιτάξει να μην γίνει ο «μοιραίος άνθρωπος της Ελλάδας».

Κατά την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαιτίας της η χώρα ξαναμπήκε σε ύφεση. «Λέγατε ψέματα ότι δεν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο», είπε, υποστηρίζοντας ότι η χώρα πάει σε αναγκαστικό δανεισμό και τρίτο μνημόνιο. Μετά τον Νοέμβριο του 2014, τα έσοδα κατέρρευσαν, πρόσθεσε, ενώ, αναφερόμενος στα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης, είπε ότι «τώρα που κάνατε πολιτική διαπραγμάτευση είδαμε τι πετύχατε, σας προτείνουν βαρύτερα μέτρα», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «θράσος» όσον αφορά στο ερώτημα «με τποιους είμαστε».

Οι δανειστές γνωρίζουν, σημείωσε, ότι σε σωρεία σημείων από την πρότασή τους «εμείς είχαμε ιστορικά αντιταχθεί. Έχουμε απαντήσει αν θα στηρίζαμε εξάλειψη του ΕΚΑΣ και μείωση των συντάξεων» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δύναμη, επειδή έπιανε τους δημοσιονομικούς στόχους. «Έχετε χάσει τη μπάλα τελείως. Χάνετε σε αξιοπιστία, ανεβάζετε συνεχώς τον λογαριασμό», τόνισε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς, υποστήριξε ότι, αν και η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε τη χώρα σε δύσκολη κατάσταση, δεν ανέβασε τον ΦΠΑ, αντίθετα τον κατέβασε στην εστίαση, όπως και την προσφορά αλληλεγγύης. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χαρίζει χρέη σε μεγαλομπαταχτσήδες.

«Με ρωτάτε αν στηρίζω: Τι να στηρίξω; την έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά; Αν την είχαμε δεχθεί θα είχε κλείσει η αξιολόγηση. Δεν την αποδεχτήκαμε» ανέφερε. «Πήραμε σκληρά μέτρα, αλλά αυτά που εσείς προτείνατε εμείς τα αποτρέψαμε. Είχαμε αρχίσει να ανακουφίζουμε τη μεσαία τάξη» πρόσθεσε. «Βρήκατε τη χώρα σε πλεονάσματα και αντί για φορολογικές μειώσεις φέρνετε φοροεπιδρομή. Γονατίσατε τη χώρα στο εσωτερικό, τη διασύρατε στο εξωτερικό».

Τρία πράγματα πρέπει να γίνουν άμεσα, υποστήριξε ο κ. Σαμαράς: να σταματήσουν οι «συκοφαντίες», προκειμένου να αλλάξει το κλίμα, να αλλάξει η πολιτική- «χαϊδεύετε το Δημόσιο, θυσιάζοντας τον ιδιωτικό τομέα» είπε χαρακτηριστικά, «δεν θέλετε να ακουμπήσετε την ιερή αγελάδα του Δημοσίου...είμαι σε επαφή με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους για τη μείωση του πόνου της συμφωνίας, αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση. Εγώ αγωνίζομαι για τον ιδιωτικό τομέα...ακόμα και αν κλείσει η συμφωνία, έρχεται μεγάλο μνημόνιο τον Σεπτέμβρη...θυσιάστε τις ιδεοληψίες»- και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Φέρτε την τελική συμφωνία και θα σας πούμε, συνέχισε, ωστόσο «το κόμμα σας το ρωτήσατε; Μπορείτε να πάρετε δύσκολες αποφάσεις; Μπορεί να βγει η χώρα από την κρίση χωρίς δύσκολες αποφάσεις; Μπορείτε να τις πάρετε;»

Αν στήριζα συμφωνία θα δυσκόλευα τη θέση σας, κι εγώ αυτή τη ζημιά στη χώρα δεν την κάνω, καθώς θα σας ζητούσαν περισσότερα, συνέχισε, προσθέτοντας ότι «εσείς δεν στηρίξατε τίποτα» και τονίζοντας ότι «πάνω από όλα η πατρίδα».

«Η μεγάλη μάχη δεν γίνεται τώρα. Τώρα πάμε να κατακτήσουμε τον αμμόλοφο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας ότι «μπορούμε και στο ευρώ να μείνουμε και τις υποχρεώσεις μας να πληρώνουμε, εμείς το κάναμε υπό πολύ πιο δύσκολες συνθήκες».

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δήλωσε ότι «εμείς στη ΝΔ δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Η χώρα είναι που δεν αντέχει τις εκλογές» και πρόσθεσε ότι αν περάσει η συμφωνία δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για εκλογές, καθώς δεν θα υπάρχουν περιθώρια λόγω των μέτρων. «Τη χώρα απειλείτε, όχι εμάς» τόνισε.

Στη δευτερολογία του ο κ. Σαμαράς έθεσε εκ νέου τις προϋποθέσεις για συναίνεση: Εάν να δεχτεί ο πρωθυπουργός τους όρους που έθεσε για εθνική συναίνεση ή να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή.«Εθνική συνεννόηση δεν γίνεται με ύβρεις», τόνισε επίσης.

Επίσης επεσήμανε ότι ένα κόμμα που πιστεύσει στον φιλελευθερισμό δεν μπορεί να στηρίξει μια φοροεπιδρομή.

Απάντησε δε και στην αιχμή του κ. Τσίπρας -που του συνέστησε να μην κυκλοφορεί μόνο στην Κηφισιά- προτείνοντας στον Αλέξη Τσίπρας μόλις αυξήσει τον ΦΠΑ, να πάνε μαζί μια βόλτα στα νησιά.

Όσο για τα «Ζάππεια», επεσήμανε ότι πολλές προτάσεις που είχαν κάνει τότε, τις υιοθετεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις, τόνισε ότι τα φορολογικά έπεσαν έξω 1 δισ. ευρώ και όλο το πεντάμηνο περίπου 5 δισ. ευρώ «Αυτή είναι επιτυχία; Και στις ρυθμίσεις βάζετε μεγαλομπαταχτσήδες», είπε ο κ. Σαμαράς.

«Επειδή έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση προπαγανδιστών, θέλω να επαναλάβω και είμαι σαφής: Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να βρει συνενόχους στην αποτυχία, πέφτει στο κενό», τόνισε.

Δημοφιλή