Σταθάκης: Είχαμε χρήματα για να πληρώσουμε το ΔΝΤ, αλλά αποδεχθήκαμε δική του πρόταση

Σταθάκης: Είχαμε χρήματα για να πληρώσουμε το ΔΝΤ, αλλά αποδεχθήκαμε δική του πρόταση
Eurokinissi

Σε αιχμές κατά των δανειστών, με αφορμή τις τελευταίες προτάσεις που έγιναν από πλευράς τους αλλά και στη διαβεβαίωση πως η ελληνική κυβέρνηση είχε τα απαιτούμενα χρήματα για να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΙεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά αποδέχθηκε πρόταση του τελευταίου για διευθέτηση όλων των δόσεων του Ιουνίου από κοινού, προέβη ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στο BBC Radio, ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί τις τελευταίες προτάσεις για συμφωνία, που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους διεθνείς πιστωτές της, αλλά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε την πληρωμή μιας δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, να ζητάει να γίνουν αλλαγές στους σκληρούς όρους που θέτουν οι διεθνείς πιστωτές, προκειμένου να χορηγήσουν βοήθεια και να αποφευχθεί στάση πληρωμών, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Ο Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε πως η Ελλάδα είχε τα απαιτούμενα χρήματα για να πληρώσει τη δόση, αλλά αποδεχόμενη μια προσφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ενοποίηση των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου, πρόκειται να καταβάλλει ένα ενιαίο ποσό ύψους 1.6 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο τέλος του μήνα.

Ο Έλληνας υπουργός, μιλώντας στο BBC Radio, δήλωσε πως «προσβλέπουμε στην επίτευξη μιας συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό». Διασαφήνισε, όμως, πως μολονότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει συμβιβασμούς, δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τα προτεινόμενα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2015 και το 2016.

«Περιελήφθησαν στην πρόταση τους χωρίς να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον τελευταίο μήνα», συμπλήρωσε ο Γιώργος Σταθάκης. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτές τις νέες προτάσεις».

Ακόμη, ερωτώμενος αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να φύγει από την Ευρωζώνη, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως το Κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει λάβει κάποια τέτοια εντολή από τον ελληνικό λαό.

«Η κυβέρνηση μας έχει την εντολή να παραμείνει στο ευρώ και να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία για να προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας που έχουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους», συμπλήρωσε.

Και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή