Τσίπρας: Κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη. Ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για εμάς, λιγοστεύει για όλους

Τσίπρας: Κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη. Ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για εμάς, λιγοστεύει για όλους

Η εισήγηση που του παρέδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον εξέπληξε δυσάρεστα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων, κατόπιν πρωτοβουλίας του ίδιου, καθώς ήταν, όπως είπε, μια «κακιά στιγμή» για την Ευρώπη και ζητώντας από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί επί της πρότασης των δανειστών.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και την πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης, και ότι είναι απαραίτητο να ενημερωθούν τα κόμματα και ο ελληνικός λαός για το πού βρισκόμαστε και το πού θέλουμε να πάμε. «Δεν έχουμε τίποτα να κρατήσουμε κρυφό» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία που θα απεμπλέξει την κοινωνία και οικονομία από το υφεσιακό σπιράλ, βάζοντας τέλος στη λιτότητα και δίνοντας λύση ουσιαστική στο ζήτημα του χρέους.

Η ελληνική πρόταση αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης, επανέλαβε, σημειώνοντας ότι αποτύπωσε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, τον κοινό τόπο των διαπραγματεύσεων.

Βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που πλέον αποδέχονται και οι θεσμοί, τόνισε, καθώς τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι «το άλλο όνομα της λιτότητας».

Κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να παρατείνει την αβεβαιότητα, δεν θέλει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν χρειάζεται απλά συμφωνία, αλλά μια λύση οριστική μετά από πέντε χρόνια, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, που θα βάλει τέλος στην αποτυχημένη πολιτική των εξωπραγματικών και άπιαστων πλεονασμάτων και της λιτότητας και θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αναφερόμενος στην πρόταση των δανειστών, είπε ότι η πρότασή τους δεν ελάμβανε υπόψιν το κοινό έδαφος της επί τρίμηνο διαπραγμάτευσης στο Brussels Group. «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι η προσπάθεια θα εκλαμβανόταν ως αδυναμία. Δεν μπροούσα να φανταστώ ότι οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν ότι μετά από 5 χρόνια θα μπορούσε να βρεθεί Έλληνας βουλευτής που θα ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την αύξηση κατά 10 μονάδες στο ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει έλληνας βουλευτής που να τα ψηφίσει αυτά» σημείωσε, ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν και ζητώντας τους να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι μη ρεαλιστικές σαφώς και αποτελούν οπισθοχώρηση σε σχέση με το κοινό έδαφος κατά τις διαπραγματεύσεις, επανέλαβε, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις. «Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε μια κακιά στιγμή για την Ευρώπη ή έστω ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και σύντομα θα αποσυρθεί από τους εμπνευστές της» υπογράμμισε.

Παρά το πισωγύρισμα, είμαστε πιο κοντά παρά ποτέ στη συμφωνία, σημείωσε, καθώς είναι πλέον «σαφές παγκοσμίως» ότι η Ελλάδα έχει προτείνιε ρεαλιστικό πλαίσιο λύσης και δεν στέκεται με αδιαλλαξία και αδιαφορία στις ανάγκες των υπολοίπων εταίρων και τους κανόνες της Ε.Ε.

«Παρά τις προβλέψεις και τις αντίξοες συνθήκες αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό.

Και πλέον μετά την χθεσινή απόφαση για μεταφορά των πληρωμών στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα είναι πλέον σαφές σε όλους: Κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη. Ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για εμάς, λιγοστεύει για όλους».

«Η ρεαλιστική προσέγγιση της Ελλάδας είναι η μόνη σοβαρή διαπραγματευτική γραμμή για βιώσιμη συμφωνία» τόνισε.

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι υπέγραφε ό,τι της έφερναν χωρίς να διαπραγματευθεί. Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, τον ρώτησε εάν θα συνταχθεί με την κυβέρνηση, απαιτώντας αναδιάρθρωση, ή με τους δανειστές που απαιτούν μεγαλύτερα πλεονάσματα. «Είδαμε σήμερα τον αντιμνημονιακό Σαμαρά, που είχαμε ξεχάσει. Καταγράφω την άρνησή σας στο να αποδεχτούμε την πρόταση των τριών θεσμών, με βοηθάει αυτή η τοποθέτηση.

Εν συνεχεία, τόνισε ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση «για να τελειώνουμε με τους λογαριασμούς σας και τα μνημόνια».

«Δεν θα δεχτούμε συμφωνία χωρίς προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους. Είναι δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση, δεν την έχετε καν στην οπτική σας» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει προοπτική νέου μνημονίου.

Κατά την τριτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας συμπέρανε ότι τα κόμματα στην ουσία απέρριψαν ομόθυμα το κείμενο Γιούνκερ ως βάση συζήτησης για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να αποτελέσουν σημεία σύγκλισης.

Δημοφιλή