ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/06/2015 13:15 EEST | Updated 05/06/2015 13:15 EEST

Η εκδίκηση του Βαρουφάκη: Πόσο χρειάζεται ο Ντάισελμπλουμ την ψήφο της Ελλάδας

ASSOCIATED PRESS
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis, left, speaks with Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem during a meeting of the eurogroup finance ministers at the EU Council building in Brussels on Monday, May 11, 2015. Hopes for a deal between Greece and its European creditors at a key meeting Monday are slim, weighing on the region's stock markets as the country struggles to make upcoming debt repayments. (AP Photo/Virginia Mayo)

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup υπέβαλε επίσημα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος διεκδικεί εκ νέου το αξίωμα, σημειώνοντας ότι διαθέτει «ευρεία υποστήριξη» στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι «τους τελευταίους μήνες μίλησα με πολλά πρόσωπα στην Ευρώπη και νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη», σύμφωνα με τον ιστότοπο της δημόσιας τηλεόρασης της Ολλανδίας.

Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έχει κατ' επανάληψη εκφράσει την επιθυμία του να συνεχίσει για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία, διαδέχτηκε στη θέση αυτή τον Λουξεμβούργιο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ- νυν πρόεδρο της Κομισιόν- τον Ιανουάριο του 2013. Η πρώτη θητεία του λήγει τον Ιούλιο.

Ως βασικό «φαβορί» εναντίον του εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουΐς ντε Γκίντος – που χαίρει της στήριξης του Βερολίνου, καθώς η καγκελάριος Μέρκελ έχει πει ότι θα στήριζε έναν Ισπανό υποψήφιο, αν υπήρχε, «όμως αυτοί που αποφασίζουν είναι οι υπουργοί», σχολίασε ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος, σημειωτέον, έχει γίνει γνωστός τους τελευταίους μήνες για τις εντάσεις μεταξύ αυτού και της ελληνικής κυβέρνησης- και ειδικότερα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στο πλαίσιο της εμπλοκής του στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.

«Δεν θα πω ποιες χώρες υποσχέθηκαν να με στηρίξουν, εναπόκειται σ' αυτές να το πουν (δημοσίως) ή όχι», κατέληξε, υπενθυμίζοντας ότι η ψηφοφορία είναι μυστική.

Σημειώνεται ότι, βάσει των κανόνων του Eurogroup, ο πρόεδρος εκλέγεται με απλή πλειοψηφία από τα μέλη του Eurogroup για μια περίοδο 2,5 ετών. Εάν δεν μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, αντικαθίσταται από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας που έχει την προεδρία του Συμβουλίου. Εάν η χώρα δεν μέλος της Ευρωζώνης, αναλαμβάνει καθήκοντα η επόμενη χώρα της ζώνης του Ευρώ που θα αναλάβει την προεδρία. Εάν ο πρόεδρος του Eurogroup παραιτηθεί, τότε τα μέλη του Eurogroup θα πρέπει να εκλέξουν νέο πρόεδρο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Ως εκ τούτου, σε μια...ιδιαίτερη εξέλιξη των γεγονότων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι γνωστός για τη «σκληρή» στάση του απέναντι στην Ελλάδα, θα...χρειαστεί την ψήφο (και) της ελληνικής πλευράς για να παραμείνει στη θέση.

Στην άλλη πλευρά, ο Λουΐς ντε Γκίντος, ο 55χρονος Ισπανός που θεωρείται φαβορί για τη θέση, ανέλαβε υπουργός Οικονομίας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας υπό τον Μαριάνο Ραχόι αφότου το Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε στην εξουσία το 2012. Πιστώνεται την οικονομική ανάκαμψη στην Ισπανία μετά τη βαθιά κρίση της περιόδου 2009-2014.

Η Άνγκελα Μέρκελ τον είχε υποστηρίξει δημόσια, κάνοντας λόγο για έναν «εξαίρετο υπουργό Οικονομίας σε δύσκολες εποχές».Ο Ντάισελμπλουμ, από την άλλη, αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες στην αρχή της προεδρίας του στο Eurogroup, ενώ έχει επικριθεί ιδίως για τους χειρισμούς του στην κρίση της Κύπρου.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)