ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/06/2015 14:23 EEST | Updated 05/06/2015 14:27 EEST

Βαρουφάκης προς Μέρκελ: Θέλουμε «ομιλία ελπίδας». Ζητούμε συμφωνία για το χρέος χωρίς «κούρεμα»

ASSOCIATED PRESS
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis gives a speech during an economic conference in Athens, on Tuesday, May 14, 2015. Varoufakis said Thursday that he will reject any deal with bailout creditors unless it helps Greece escape from its financial crisis. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Συμφωνία για το χρέος, χωρίς «κούρεμα χρέους», ζητά ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και καλεί την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να εκφωνήσει μια «ομιλία ελπίδας», η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό μήνυμα και να δημιουργήσει στην Ελλάδα διάθεση επανεκκίνησης, σύμφωνα με το ARD.

 

Η καγκελάριος πρέπει να ενθαρρύνει τους Έλληνες, λέγοντάς τους: Είχαμε πέντε χρόνια μια πολύ βίαια φάση προσαρμογής. Ήταν απαραίτητη και μπορεί σε αυτό να έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά από τώρα και στο εξής δεν αρκεί η πολιτική λιτότητας, δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Beckmann» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποία θα προβληθεί την Δευτέρα.

 

Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της εκπομπής, υπενθυμίζει την «Ομιλία Ελπίδας» του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Tζέιμς Μπάιρνς το 1946 στην Στουτγκάρδη, με αφορμή το «Σχέδιο Μάρσαλ». «Αυτή η ομιλία έδωσε στους Γερμανούς την ελπίδα ότι θα υπάρξει ανάκαμψη και ότι -αν εργαστούν σκληρά- θα μπορέσουν να πάρουν πίσω την κανονική τους ζωή», δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι και η Ελλάδα μπορεί να έχει ένα θετικό μέλλον -αν η Ευρώπη βάλει σωστά τις «ράγες».

 

Ιδιαίτερα αναγκαία είναι «μια συμφωνία για το χρέος χωρίς κούρεμα χρέους», καθώς και ένα επενδυτικό σχέδιο, αναφέρει και τονίζει: «Αμέσως το επόμενο πρωί η Ελλάδα θα επανεκκινήσει και θα εξελιχθεί σε μια πραγματική ιστορία επιτυχίας». Ο κ. Βαρουφάκης διακρίνει ωστόσο «διάφορες δυνάμεις οι οποίες δεν επιθυμούν λύση» και επισημαίνει ότι εξαρτάται τώρα «από την άλλη πλευρά». Εμείς έχουμε κάνει τη δουλειά μας και τους έχουμε κάνει πολλές παραχωρήσεις. Απομένει τώρα σε αυτούς, εάν θέλουν μια λύση ή όχι. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, επισημαίνει.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)