Άσκοπη και συχνά επικίνδυνη η μόδα της «πλακουντοφαγίας» σύμφωνα με νέα έρευνα

Άσκοπη και συχνά επικίνδυνη η μόδα της «πλακουντοφαγίας» σύμφωνα με νέα έρευνα
two beautiful ladies, mother and daughter
two beautiful ladies, mother and daughter
jiva/Flickr

Πολλές είναι οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο που, επηρεασμένες από συμβουλές διαφόρων «ειδικών», τρώνε τον πλακούντα τους μετά τη γέννα, προκειμένου πάρουν ενέργεια, να ενισχύσουν την παραγωγή γάλατος και να αποτρέψουν την εμφάνιση επιλόχειας κατάθλιψης. Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ απέδειξε όμως πως δεν υπάρχουν πραγματικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του πλακούντα.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι αυτή η διαδικασία έγινε δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, λόγω της επιρροής των μέσων ενημέρωσης και των ιστολογίων. Η αναθεώρηση, η οποία δημοσιεύτηκε στα Αρχεία Γυναικείας Ψυχικής Υγείας, διερεύνησε δέκα δημοσιευμένες έρευνες που είχαν σχέση με την κατανάλωση του πλακούντα.

Αυτό που βρήκαν οι επιστήμονες ήταν ότι τα οφέλη από την «πλακουντοφαγία» προήλθαν από υποκειμενικές γνώμες παρά από επιστημονική έρευνα. Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο όργανο λειτουργεί περισσότερο ως ένα φίλτρο που απορροφά τις τοξίνες, ώστε αυτές να μην βλάψουν το έμβρυο, και αυτό σημαίνει πως πιθανότατα κρύβονται διάφορα βακτήρια και ιοί στους ιστούς του πλακούντα ακόμα και μετά την γέννα.

«Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν ότι θέλουν με τον πλακούντα τους, όμως δεν θα τους πρότεινα να τον φάνε», δήλωσε ο δόκτωρ Daghni Rajasingam από το Πανεπιστήμιο Royal.

Δημοφιλή