Τι είπαν οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Τι είπαν οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ
EUROKINISSI

Μια νέα αρχή, με συνένωση δυνάμεων και μετεξέλιξη της παράταξης ώστε να εκφράσει τον υπαρκτό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, πρότεινε για το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά η οποία θα είναι υποψήφια για τη θέση του προέδρου του κόμματος.

Όπως είπε δεν επιθυμεί να εκλεγεί για να κλείσει τον ιστορικό κύκλο, για να κληρονομήσει τα σύμβολα του κόμματος ή να τα μεταβιβάσει, αλλά ζητάει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες.

Η κ. Γεννηματά εξέφρασε τη διαφωνία της με προτάσεις που θέλουν την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ, μεταβατικές λύσεις ή συμμετοχή σε απολίτικους πόλους. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, πρέπει να υπογράψει τη νέα του ταυτότητα, χωρίς να διαγράψει το παρελθόν του.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είπε ότι στήριξε καθοριστικά και με τεράστιο πολιτικό κόστος τη μοναδική στρατηγική που υπήρχε για τη χώρα και τόνισε ότι πρέπει να αναγνωριστεί και να πιστωθεί στον ίδιο και την παράταξη, διότι είναι ζήτημα πολιτικό, ηθικό και ανθρώπινο.

Επισήμανε την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες με όμορους πολιτικούς χώρους για τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και να υπάρξει δεσμευτικός χάρτης για το φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, όπως και η σύσταση επιτροπής πρωτοβουλίας και συνεννόηση με κόμματα εντός και εκτός Βουλής.

Τάχθηκε υπέρ της εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση του κόμματος, λέγοντας ότι αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και είπε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει το δικαίωμα να αποδειχθεί μοιραίος για την Ελλάδα.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

«Ή θα καταφέρουμε να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις και να μετασχηματιστούμε ή δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης», είπε για το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του κόμματος.

«Δεν είμαστε δύναμη καιροσκόπων, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τόλμη και να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δύναμη», τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, κατά την ομιλία του στο 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και πρότεινε να συναντηθούν με όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Ασκησε αυστηρή κριτική στα κακώς κείμενα του ΠΑΣΟΚ και σε συμπεριφορές στελεχών. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στη μεταρρύθμιση Γιαννίτση στο Ασφαλιστικό, λέγοντας πως εάν είχε περάσει δεν θα φτάναμε σήμερα εδώ.

Μίλησε για ευθύνες όσων πλούτισαν στο όνομα του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι η νέα γενιά του κόμματος, στην οποία ανήκει και ο ίδιος, σήκωσε μια ευθύνη που δεν της αναλογούσε.

Με αφορμή τα στοιχεία για την οικονομική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ, που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης δήλωσε πως «δεν αναλαμβάνουμε αμαρτίες του παρελθόντος» και ζήτησε η νέα ηγεσία να καταθέσει όλα τα στοιχεία και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν. «Εμείς ζούμε για την παράταξη και όχι από την παράταξη», σημείωσε.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είπε ότι τον χρειάζονται δίπλα τους στη νέα προσπάθεια γιατί αναγνωρίζουν τη συμβολή και την αγωνία του για την παράταξη και τη χώρα.

Ζήτησε εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το καταστατικό από τη βάση και με πιστοποιημένο μητρώο και να αποφασιστεί η πραγματοποίηση νέου συνεδρίου την άνοιξη του 2016 για τον μετασχηματισμό του κόμματος.

Ανδρέας Λοβέρδος

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι καθοριστικό για την αναγέννηση της παράταξης, τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος θα διεκδικήσει τη θέση του νέου προέδρου του κόμματος.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα μπορεί να πορευτεί αυξάνοντας τις δυνάμεις του στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, είπε και σημείωσε πως «ήρθαμε εδώ όχι για να σκάψουμε χαρακώματα, αλλά να πάρουμε απόφαση για την τύχη της παράταξης», κατά την ομιλία του στο 10ο συνέδριο.

Αναφερόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο τον χαρακτήρισε ως τον «σημαντικότερο Ελληνα πολιτικό» και πρόσθεσε πως γι αυτόν δεν έκλεισε η πολιτική ζωή και ο δρόμος είναι ανοιχτός μπροστά του.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε αυτοκριτική και παράλληλα σημείωσε ότι δεν έχει λείψει από καμιά μάχη του ΠΑΣΟΚ.

Τάχθηκε κατά της αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η δημοκρατική παράταξη είναι η προοπτική του και συμφώνησε με την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση, όπως και με την εκλογή του γραμματέα της Κ.Ε. από το συνέδριο.

Πρότεινε επισήμως να αλλάξει το όνομα του ΠΑΣΟΚ και να γίνει ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη και το ενιαίο συνέδριο του κόμματος της κεντροαριστεράς να γίνει μέσα στο 2015, ενώ δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει την άλωση της παράταξης.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή