ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/06/2015 15:21 EEST | Updated 07/06/2015 17:31 EEST

Λύση στο ελληνικό ζήτημα χωρίς να προκληθεί αστάθεια στις αγορές εύχεται ο Ομπάμα

US President Barack Obama and German Chancellor Angela Merkel walk together as the president arrives in Kruen, near Garmisch-Partenkirchen, southern Germany, Sunday, June 7, 2015, before attending the G-7 summit in Schloss Elmau hotel. (AP Photo/Carolyn Kaster)
ASSOCIATED PRESS
US President Barack Obama and German Chancellor Angela Merkel walk together as the president arrives in Kruen, near Garmisch-Partenkirchen, southern Germany, Sunday, June 7, 2015, before attending the G-7 summit in Schloss Elmau hotel. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε σήμερα Κυριακή ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση που είχαν στη Γερμανία.

Οι δύο ηγέτες, όπως μεταδίδει το Reuters, συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

Μάλιστα ο Ομπάμα φέρεται να ζήτησε από την κ. Μέρκελ ρεαλισμό, καλή πρόθεση και αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ δήλωσε, σύμφωνα με ανάρτηση του γερμανικού δικτύου ZDF στο twitter, ότι το ζήτημα με την Ελλάδα δεν έχει ακόμα λυθεί και οι προσπάθειες δεν έχουν φτάσει ακόμα στον επιθυμητό στόχο.

Η κ. Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της, αρνήθηκε να απαντήσει στο ενδεχόμενο ενός Grexit και επεσήμανε την αρχή της αλληλεγγύης έναντι μεταρρυθμίσεων.

Επίσης η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD είπε ότι την άποψη ότι στην Ευρώπη η αλληλεγγύη πηγαίνει μαζί με προϋποθέσεις συμμερίζονται και οι μη Ευρωπαίοι ηγέτες της G-7.

«Στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία μιλήσαμε και για την Ελλάδα. Μετά από πολλά χρόνια βρισκόμαστε στο σημείο όπου όλες οι χώρες της G-7 θα έχουν οικονομική ανάπτυξη - αυτό είναι μια καλή είδηση. Εδώ τέθηκε και το θέμα "Ελλάδα". Ο κ. Ολάντ και εγώ ενημερώσαμε για το τελευταίο τηλεφώνημά μας με τον κ. Τσίπρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τις δικές της εκτιμήσεις. Ήμασταν όλοι της άποψης ότι, έχουμε ακόμη μπροστά μας αρκετό δρόμο. Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη στο τέλος. Προϋποθέσεις από τη μία πλευρά και αλληλεγγύη από την άλλη, πάνε μαζί. Και αυτό, όπως το βλέπω, βρήκε σήμερα και την υποστήριξη των μη Ευρωπαίων εταίρων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.