ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/06/2015 12:30 EEST | Updated 07/06/2015 12:30 EEST

Μαξίμου σε Γιούνκερ: Έχουμε καταθέσει πρόταση – Περιμένουμε τις παρατηρήσεις των θεσμών

Eurokinissi

Η ελληνική κυβέρνηση έχει, ως γνωστόν, καταθέσει επισήμως από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση, δηλώνουν κύκλοι του Μαξίμου με αφορμή τις δηλώσεις σήμερα Κυριακή του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί όπως είπε δεν έχει λάβει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τις εναλλακτικές προτάσεις που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν τη θέση της κυβέρνηση όπως αυτή διατυπώθηκε από τον κ. Τσίπρα στη Βουλή ότι η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή, ενώ στα υπονοούμενα περί προθεσμίας που άφησε ο Γιούνκερ, επισημαίνουν πως Ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση.

«Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης» τονίζουν.

Ακόμη οι κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι αναμένουν με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στη πρότασή της κυβέρνησης, η οποία, όπως λένε, είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο.

Ειδικότερα το Μαξίμου προέβη στις εξής διευκρινίσεις:

1.Μετά και την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή. Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του.

2. Η ελληνική κυβέρνηση έχει, ως γνωστόν, καταθέσει επισήμως από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση τόσο ως προς τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει, όσο και για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, του οποίου η επίλυση αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία.

3. Η Ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάθεση της πρότασής της -που άλλωστε αποτυπώνει και το κοινό έδαφος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στα BG- αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στη πρότασή της και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο.

4. Οι τρεις ηγέτες, Αλ. Τσίπρας, Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ, θα συναντηθούν, ούτως ή άλλως, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη.

5. Η Ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση. Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, ικανής να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει προοπτική στην οικονομία αλλά και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό.

6. Όσο ο ελληνικός λαός θα στηρίζει με αποφασιστικότητα αλλά και με ψυχραιμία την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με σθένος και υπευθυνότητα και οι δίκαιοι στόχοι της θα γίνονται ολοένα και πιο εφικτοί.