Μέρκελ: Δεν απομένει πολύς χρόνος στην Ελλάδα - Οι προτάσεις της Τρόικα ήταν επιτυχημένες σε άλλα κράτη

Μέρκελ: Δεν απομένει πολύς χρόνος στην Ελλάδα - Οι προτάσεις της Τρόικα ήταν επιτυχημένες σε άλλα κράτη
(AP Photo/Markus Schreiber)
(AP Photo/Markus Schreiber)
ASSOCIATED PRESS

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της για να καταλήξει σε συμφωνία, η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση προς τη χώρα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε κατά τη λήξη της Συνόδου των G7 τόνισε ότι «κάθε μέρα μετράει. Πρέπει να γίνει η απαραίτητη δουλειά».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα την απελευθέρωση 7,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές προκειμένου να εξυπηρετήσει τα χρέη της που ισοδυναμούν με 1,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Σε ερώτηση εάν οι συνομιλητές της στο τραπέζι των G7 ανησυχούν εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, τόνισε ότι «όλοι στο τραπέζι θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ... αλλά έχουμε κανόνες». «Επιχειρηματολογήσαμε πολύ "ενωμένα"», είπε η κ. Μέρκελ και ανέφερε ότι οι μη Ευρωπαίοι εταίροι ρώτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η Τρόικα πέτυχε σε άλλα κράτη - μέλη

Παράλληλα αναφέρθηκε στο παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Ιρλανδία, λέγοντας ότι «τα μέτρα που είχε προτείνει η τρόικα ήταν επιτυχή αλλού».

«Έχουμε και επιτυχή παραδείγματα», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε στην Ιρλανδία, η οποία, οπως είπε, έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, στην Ισπανία, η οποία έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αν και η ανεργία είναι ακόμη πολύ υψηλή, για να παραπέμψει και σε συνεντεύξεις Κυπρίων πολιτικών, οι οποίοι, σημείωσε, παραδέχονται ότι ο δρόμος ήταν οδυνηρός, αλλά η Κύπρος είναι και πάλι στον σωστό δρομο. «Βλέπουμε ότι τα μέτρα τα οποία έχουν προτείνει οι Θεσμοί είχαν επιτυχία», επισήμανε η κυρία Μέρκελ και κατέληξε τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για το σωστό μίγμα - αλληλεγγύη και ίδια προσπάθεια. Πρόκειται για δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος».

Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ

Επιβεβαίωσε δε τη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

«Υπάρχει η κοινή θέση των τριών Θεσμών. Αυτό είναι ήδη μια μεγάλη πρόοδος. Σε αυτή τη βάση τρέχουν τώρα οι συζητήσεις. Και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Και για αυτό πρέπει να εργαστούμε πολύ εντατικά. Μεθαύριο θα υπάρξει η δυνατότητα να μιλήσουμε πάλι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, σχετικά με το πόσο έχουμε προχωρήσει. Αλλά μπορώ μόνο να πω ότι η κάθε μέρα τώρα μετράει για να τακτοποιήσουμε την απαραίτητη δουλειά», κατέληξε η Καγκελάριος.

Ολάντ για Ελλάδα: Συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου για να μείνει στην Ευρωζώνη

Επιτάχυνση των συνομιλιών για την Ελλάδα και συμφωνία πριν από τα τέλη του Ιουνίου ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της Ομάδας Επτά (G7).

Ο γάλλος Πρόεδρος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα χρονικά περιθώρια που έχει πλέον η Ελλάδα ώστε να αποφευχθούν τυχόν αμφιβολίες και φαινόμενα κερδοσκοπίας γύρω από την παραμονή της στο ευρώ.

"Υπάρχει μια προθεσμία για το τέλος Ιουνίου", δήλωσε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και συμπλήρωσε:

"Αυτή είναι η απώτατη δυνατή προθεσμία, αλλά τίποτα δεν μας σταματά από το να πάμε πιο γρήγορα και νομίζω πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να πάει γρηγορότερα για να αποφύγει τις αμφιβολίες ή τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Αν θέλουμε –και όλοι μας θέλουμε, Έλληνες και Ευρωπαίοι έχουμε πει ότι θέλουμε– η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα πρέπει να κατευθυνθούμε προς μία λύση σε ένα χρονικό πλαίσιο πριν από το τέλος του μήνα".

"Για να κάνουμε πρόοδο πρέπει να έχουμε γρήγορα, τις επόμενες ώρες ή μέρες, τεχνικές συνομιλίες για να γεφυρώσουμε τις θέσεις και να αντικαταστήσουμε τις προτάσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί με εναλλακτικά μέτρα", είπε ο Ολάντ.

Ο γάλλος Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι τεχνικές συζητήσεις θα πρέπει να έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο μέχρι την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ θα πάνε στις Βρυξέλλες μεθαύριο Τετάρτη για μία σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής ώστε να επιτρέψουν μία "διασαφήνιση". Πρόσθεσε επίσης πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν συνομιλίες για την Ελλάδα στο περιθώριο της συγκεκριμένης συνόδου κορυφής.

Δημοφιλή