Πόσα χρόνια κρατά ο γάμος σε κάθε χώρα;

Πόσα χρόνια κρατά ο γάμος σε κάθε χώρα;
Divorce settlement house cut in half.
Peter Dazeley via Getty Images
Divorce settlement house cut in half.

Είναι γνωστό ότι τα ποσοστά των διαζυγίων σε όλο τον κόσμο αυξάνονται κάθε χρόνο, αλλά πόσο καιρό παραμένει ένα ζευγάρι μαζί μέχρι να πάρει την απόφαση να ζήσει χωριστά; Ο μέσος όρος που μένει ένα ζευγάρι παντρεμένο μέχρι να χωρίσει διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Ιταλία: 18 χρόνια

Ποσοστό διαζυγίων: 48%

Σύμφωνα με τον Economist, τα ζευγάρια στην Ιταλία μένουν μαζί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα που εξέτασαν. Συγκεκριμένα ο μέσος όρος των χρόνων που τα ζευγάρια αποφασίζουν να μείνουν σε διάσταση είναι τα 15 χρόνια και φτάνει τα 18 χρόνια, όταν αφορά τα χαρτιά του διαζυγίου. Από το 2010, τα ποσοστά χωρισμών και διαζυγίων έχουν ανέβει πολύ. Συγκεκριμένα, για κάθε 1000 γάμους τα διαζύγια το 1995 ήταν 80, ενώ το 2010, 182.

Καναδάς- Οτάβα: 13,8 χρόνια

Ποσοστό διαζυγίων: 48%

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία του Καναδά, το μέσος όρος διάρκειας ενός γάμου είναι τα 14 χρόνια, με την πρωτεύουσα της χώρας, την Οτάβα, να είναι στα 13,8 έτη.

Γαλλία: 13 χρόνια

Ποσοστό διαζυγίων: 55%

Η Γαλλία βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά τα ποσοστά των διαζυγίων έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Ο Economist υπολογίζει τον μέσο όρο ενός παριζιάνικου ζευγαριού στα 13 χρόνια.

ΗΠΑ- Νέα Υόρκη: 12,2 χρόνια

Ποσοστό διαζυγίων: 41%

Ο μέσος όρος της διάρκειας του γάμου στις ΗΠΑ είναι 8,2 χρόνια, αλλά στην Νέα Υόρκη τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα και υπολογίζεται στα 12,2 έτη. Στις υπόλοιπες πολιτείες της Αμερικής ο μέσος όρος κυμαίνεται από 10 έως 14 χρόνια, ενώ το ποσοστό των διαζυγίων αγγίζει το 41%.

Αυστραλία- Σίδνεϊ: 12 χρόνια

Ποσοστό διαζυγίων: 43%

Αν και ο χρόνος γάμου είναι 12 χρόνια, τα ζευγάρια αποφασίζουν να χωρίσουν πολύ πιο σύντομα, απλά παραμένουν μαζί για χάρη των παιδιών τους. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 στην Αυστραλία, πολλοί είναι εκείνοι που χωρίζουν μετά από 20 και παραπάνω χρόνια γάμου, επειδή περιμένουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν και να φύγουν από το σπίτι.

Μεξικό:12 χρόνια

Ποσοστό διαζυγίων: 15%

Μπορεί ο μέσος όρος παραμονής σε έναν γάμο να είναι τα 12 χρόνια αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν μέσα στα 2 πρώτα χρόνια. Έτσι, οι νομικοί του Μεξικό πρότειναν το 2011 να δίνονται προσωρινές άδειες γάμου.

Ιαπωνία- Τόκιο: 11 χρόνια

Ποσοστό διαζυγίων: 36%

Τις τελευταίες 2 δεκαετίες τα ποσοστά διαζυγίων στην Ιαπωνία εκτοξεύθηκαν και πλέον οι γάμοι δεν διαρκούν πάνω από 11 χρόνια. Προκειμένου να πάρει κανείς διαζύγιο στην Ιαπωνία πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένα τελετουργικά, αντίστοιχα με αυτά του γάμου.

Αγγλία- Λονδίνο: 11 χρόνια

Ποσοστό διαζυγίων: 42%

Το 2012 υπολογίστηκε ότι τα 42% των γάμων στην Αγγλία και την Ουαλία θα καταλήξουν σε διαζύγιο και το 34% των γάμων θα τελειώσει πριν τα 20 χρόνια. Παρ' ολ' αυτά, πολλοί είναι εκείνοι που δεν φτάνουν μέχρι εκεί και χωρίζουν στα 4 με 8 χρόνια.

Νότια Αφρική: 11 χρόνια

Ποσοστό διαζυγίων: 32,2%

Μπορεί ο μέσος όρος γάμου να είναι 11 χρόνια, αλλά ο αριθμός αυτός διαφέρει ανάλογα την ηλικία και το φύλο. Οι περισσότεροι άντρες χωρίζουν σε ηλικία 40 με 44 χρόνια, ενώ οι γυναίκες στα 30 με 35 χρόνια.

Κατάρ- Ντόχα: 5,5 χρόνια

Ποσοστό διαζυγίων: 38%

Στο Κατάρ δεν είναι μόνο υψηλά τα ποσοστά των διαζυγίων, αλλά οι περισσότεροι γάμοι δεν κρατούν πάνω από 10 χρόνια. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2011, το 60% των παντρεμένων ζευγαριών χωρίζουν μέσα σε 5 χρόνια γάμου.