Ελληνική αντιπρόταση στους θεσμούς

Ελληνική αντιπρόταση στους θεσμούς
European Commission President Jean-Claude Juncker, right, stands next to Greek Prime Minister Alexis Tsipras as they arrive for a meeting at EU headquarters in Brussels on Wednesday, June 3, 2015. Greece's prime minister meets European Commission President Jean-Claude Juncker in Brussels on Wednesday, June 3, 2015 to discuss his radical left-led government's proposal to secure a vital, long-overdue agreement with the country's bailout lenders. (AP Photo/Virginia Mayo)
European Commission President Jean-Claude Juncker, right, stands next to Greek Prime Minister Alexis Tsipras as they arrive for a meeting at EU headquarters in Brussels on Wednesday, June 3, 2015. Greece's prime minister meets European Commission President Jean-Claude Juncker in Brussels on Wednesday, June 3, 2015 to discuss his radical left-led government's proposal to secure a vital, long-overdue agreement with the country's bailout lenders. (AP Photo/Virginia Mayo)
ASSOCIATED PRESS

Αντιπρόταση για μεταρρυθμίσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την επανάληψη της χρηματοδότησης της χώρας, έχει υποβάλει στους πιστωτές η Ελλάδα, όπως μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ και επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές.

Όπως διευκρίνισαν κυβερνητικοί κύκλοι, η ελληνική κυβέρνηση, «μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.Στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες, Δευτέρα, στον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Η ελληνική πλευρά, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, «περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους».

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, δύο απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένας από τους οποίους είναι ο επικεφαλής της πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν «τα περιθώρια» διαπραγμάτευσης εν όψει ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές. Είχαν συνομιλίες με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει «αντιπρόταση» στους θεσμούς, «οι οποίοι την μελετούν», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες.Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν έλαβε νέα πρόταση από την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» τη χρηματοδότηση, που αναμενόταν σε πρώτη φάση την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες υπέβαλε μία τρισέλιδη πρόταση, η οποία καλύπτει μόνο δημοσιονομικούς στόχους, και ένα ξεχωριστό, επίσης τρισέλιδο (σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, τετρασέλιδο) σημείωμα, όπου ζητείται η χρήση κεφαλαίων από τον ESM (ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας) για την αποπληρωμή χρεών ομολόγων που έχει στα χέρια της ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Νέα ελληνική πρόταση: 30 δισ. χωρίς νέο δάνειο

Λύση στο θέμα του χρέους, χωρίς να ληφθεί νέο δάνειο, αναζητά η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece. Με στόχο να μην επιβαρυνθεί ο Ευρωπαίος φορολογούμενος και με άξονα την μετεκλογική ρήση του Γιάνη Βαρουφάκη «δεν θέλουμε άλλο δάνειο», η κυβέρνηση έχει καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μία πρόταση για χρηματοδότηση με περίπου 30 δις που εξασφαλίζει χρηματοδοτικά την Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2016. Αν οι δανειστές το αποδεχθούν, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, ενώ η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές εντός του 2016.

Το συνολικό ποσό που μπορεί να αντληθεί φτάνει τα 29 δις (με δεδομένο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος θα είναι 0,6% του ΑΕΠ). Οι πηγές χρηματοδότησης της Ελλάδας χωρίς να συναφθεί νέο δάνειο είναι

  • -3,3 δις από τα SMP για το 2014 – 2015 (δηλαδή τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών
  • από τα ομόλογα που είχαν αγοραστεί στη δευτερογενή αγορά). Το 1,9 δις ευρώ αφορά το 2014 και το 1,4 δις ευρώ το 2015.
  • -10,9 δις από τη χρησιμοποίηση των αδιάθετων κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
  • -3,5 δις από τη μετακύλιση των ομολόγων ANFA (Agreement on Net Financial Assets). Πρόκειται για τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν για επενδυτικούς σκοπούς από την πρωτογενή αγορά και τα οποία δεν «κουρεύτηκαν» τον Μάρτιο του 2012.
  • -4 δις από τη μετάθεση πληρωμής των τόκων του δεύτερου δανείου από τον EFSF (το δάνειο είναι 50 δις).
  • -1,8 δις από τη οφειλόμενη καταβολή της δόσης.
  • -1,2 δις από την επιστροφή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εκλήθη να επιστρέψει τα κεφάλαια που δεν χρειάστηκε να αξιοποιήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό που συνολικά είχε δανειστεί ήταν 49,7 δις ευρώ, όμως χρησιμοποίησε 40 δις ευρώ, οπότε θα έπρεπε να επιστραφούν 9,7 δις ευρώ. Ωστόσο, το ΤΧΣ επέστρεψε 10,9 δις ευρώ (όσα ομόλογα EFSF κατείχε) ή 1,2 δις ευρώ περισσότερα.
  • -1,1 δις από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 (υπολογιζόμενος στο 0,6% του ΑΕΠ.
  • -3,1 δις από την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων που σήμερα είναι στα 14,9 δις.

Επισημαίνεται ότι δεν έχουν υπολογιστεί

α) το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 (η Ελλάδα προτείνει 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 2,7 δις, και οι δανειστές 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,5 δις)

β) η τελευταία δόση των 7,2 δις του προγράμματος.

Αυτό σημαίνει ότι η χρηματοδοτική ενίσχυση της Ελλάδας υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει σχεδόν τα 40 δις.

Ως προς τον ΦΠΑ προτείνονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Παράλληλα η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια. Ως προς το ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.Ακόμη η κυβέρνηση δεν αποδέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση για το πρωτογενές πλεόνασμα

Στο μεταξύ, δημοσίευμα του Dow Jones newswires, επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα ουσιαστικά έχει υποσχεθεί αυστηρότερους προϋπολογισμούς στους δανειστές αλλά όχι στο βαθμό εκείνο που επιθυμούν οι πιστωτές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση της Ελλάδας περιλαμβάνει πρωτογενή πλεονάσματα (δίχως τις πληρωμές του χρέους) το οποίο θα ανέρχεται για φέτος στο 0,75%, κάτι που είναι υψηλότερο από το 0,6% που είχε προταθεί μέχρι τώρα αλλά κάτω από το 1% των δανειστών.

Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για την επόμενη χρονιά αυξήθηκε από το 1% στο 1,75%, ενώ ο στόχος των δανειστών ανέρχεται σε 2%, ενώ το 2017 η προσφορά της Ελλάδας αφορά πρωτογενές πλεόνασμα 2,5%, με την προηγούμενη προσφορά να αγγίζει το 2%, ενώ οι πιστωτές ζητούν 3%.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες περί της ελληνικής αντιπρότασης κάνουν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας σχόλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σχόλιο του Πίτερ Σπίγκελ, των Financial Times, o οποίος έγραψε ότι, με απλά λόγια, η Ελλάδα ζητά νέο πακέτο διάσωσης/ δάνειο.

Επίσης, αξιωματούχος της Ε.Ε. φέρεται να δήλωσε στο Bloomberg ότι η νέα πρόταση είναι μια «ασαφής επανέκδοση» των προηγουμένων ελληνικών σχεδίων, και να εκφράζει αμφιβολίες για την αξιοπιστία της.

Στο μεταξύ ισχυρές ανοδικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά, μετά την ισχυρή πίεση που έχουν δεχθεί στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικές απώλειες σε ποσοστό 8,78%.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:55, διαμορφώνεται στις 778,06 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,76%.

Δημοφιλή