ΔΙΕΘΝΕΣ
09/06/2015 09:44 EEST | Updated 09/06/2015 10:28 EEST

Τι πιστεύουν πραγματικά οι Βορειοκορεάτες για τον Κιμ Γιονγκ Oυν;

ED JONES via Getty Images
North Korean defectors wearing North Korean military uniforms dance in Gwanghwamun square during a 'unification expo' in central Seoul on May 29, 2015. The expo aims to raise awareness about inter-Korean unification. AFP PHOTO / Ed Jones (Photo credit should read ED JONES/AFP/Getty Images)

Έξω από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας ο Κιμ Γιονγκ ουν παρουσιάζεται ως ένα τέρας που είτε επιτίθεται σε όποιον θίγει τον εγωισμό του, είτε χρησιμοποιεί τον πλούτο του για να αγοράσει είδη πολυτελείας και... παλακίδες.

Εντός της χώρας του όμως είναι ένας μονάρχης, ένας ανώτατος άρχοντας που έχει σχεδόν θεοποιηθεί, με τα κρατικά κανάλια να αναμεταδίδουν τα ταξίδια και τις προσπάθειές του να κάνει «το καλύτερο για την χώρα του». Όπως είναι αναμενόμενο, ο Κιμ είναι μια διφορούμενη πολιτική προσωπικότητα.

Σύμφωνα με το BBC, αυτό το μυστήριο που τον περικλείει οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους προπαγανδιστές που μεταφέρουν λανθασμένες πληροφορίες σε όλο τον κόσμο. Ίσως όμως πάλι ο ίδιος να μην έχει καταφέρει να διαχειριστεί σωστά την εικόνα του.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μου δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι ίσος διανοητικά με τον πατέρα του. Νομίζω έχει κάνει ένα μεγάλο λάθος στην διαχείριση της εικόνας του», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Brian Myers που έχει γράψει το βιβλίο «Η Καθαρότερη Φυλή», το οποίο αναφέρεται στις μεθόδους προπαγάνδας στη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Κορεάτες μπορεί να μην τον επικρίνουν όσο οι ξένοι, όμως είναι αρκετά έξυπνοι για να καταλάβουν ότι δεν μοιάζει στον χαρισματικό ηγέτη που έβλεπαν στο πρόσωπο του πατέρα του.

Θέλοντας να φέρει ένα παράδειγμα κακής διαχείρισης της εικόνας του, ο Myers αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αμερικανού μπασκετμπολίστα Dennis Rodman στην Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι όλο αυτό το «σόου» ήταν ένας «κακός υπολογισμός».

Κατά την συνάντηση των δύο, ο αθλητής φορούσε γυαλιά ηλίου, είχε κοντά του ένα κουτί με αναψυκτικό και είχε κάτσει με τα πόδια σταυρωμένα. Στο φόντο μπορούσε κανείς να δει τους πολίτες να φαίνονται χαμένοι, σαν να μην μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Όπως τονίζει ο Myers, ο Κιμ, έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στο εξωτερικό, φαίνεται να μην γνωρίζει την κουλτούρα της χώρας που ο ίδιος διοικεί, προχωρώντας σε πράξεις που μπορεί να οδηγήσουν στην αμφισβήτηση της χαρισματικότητάς του από τον ίδιο το λαό του.

«Και αυτό θα προκαλέσει προβλήματα για τον ίδιο στην πορεία», καταλήγει ο Myers.