Με... κοστούμι στη Βουλή οι αστυνομικοί λόγω Μαζιώτη – Τι έγραψε ο τρομοκράτης και θορύβησε τη Ζωή

Με... κοστούμι στη Βουλή οι αστυνομικοί λόγω Μαζιώτη – Τι έγραψε ο τρομοκράτης και θορύβησε τη Ζωή
Eurokinissi

Υποχρεωτικά με σακάκι θα κυκλοφορούν οι αστυνομικοί της Βουλής από σήμερα με απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία καταργεί τη στολή για λόγους «προστασίας των αστυνομικών από εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης».

Οι μοναδικοί ένστολοι θα είναι οι τροχονόμοι έξω από το κοινοβούλιο.

Στον περίβολο και το εσωτερικό θα είναι υποχρεωτικό το σακάκι και σε ευδιάκριτο σημείο η ταυτότητα της Βουλής.

Αφορμή αυτής της εντολής, σύμφωνα με κύκλους της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ήταν το απειλητικό κείμενο του μέλους του Επαναστατικού Αγώνα στις 27 Μαΐου 2015 με το οποίο καλούσε σε «ένοπλη έφοδος για την κατάληψη των οχυρών της εξουσίας βουλή-υπουργεία-τράπεζες-τράπεζα της Ελλάδος. Αφοπλισμός της Αστυνομίας και του Στρατού».

Η διαταγή έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη νέα «παρεξήγηση» ανάμεσα στην κ. Κωνσταντοπούλου και αστυνομικούς της ΥΜΕΤ, οι οποίοι μπήκαν στο κτίριο του κοινοβουλίου και πήγαν σε τουαλέτα του υπόγειου γκαράζ για την σωματική τους ανάγκη.

Και από τις δύο πλευρές φαίνεται να υπήρξε μία υπερβολή σχετικά με το περιστατικό, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης έκανε λόγο για «παρεξήγηση ή λαθεμένη απόφαση» και πρόσθεσε πως «στη Δημοκρατία ο ένας θεσμός πρέπει να σέβεται τον άλλο, ενώ δεν είναι δυνατόν να θεωρείται παρείσακτος ο αστυνομικός».

Συνδικαλιστές αστυνομικοί, υποστήριξαν ότι στις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου, την ώρα που η κ. Κωνσταντοπούλου έμπαινε στη Βουλή είδε μπροστά της τους δύο ένστολους αστυνομικούς της ΥΜΕΤ να βγαίνουν από το κτίριο και ζήτησε εξηγήσεις από τον επικεφαλής αξιωματικό του φυλακίου για την παρουσία τους εκεί, ενώ η ίδια έχει απαγορεύσει την είσοδο ένοπλων αστυνομικών.

Κύκλοι όμως της Προέδρου της Βουλής αναφέρουν πως «δεν ζητήθηκε τίποτα περισσότερο από το να γίνει ο τυπικός έλεγχος και να τηρηθεί το πρωτόκολλο ασφάλειας. Δεν είναι δυνατό η ταυτοποίηση να γίνεται επειδή κάποιος φοράει στολή και κουβαλάει κουμπούρι. Εξάλλου στο παρελθόν η αστυνομία έχει καταγεγραμμένες επιθέσεις από μεταμφιεσμένους κακοποιούς σε αστυνομικούς».

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κάνει λόγο για σαφή επιλογή της κ. Κωνσταντοπούλου και όχι «παρεξήγηση», ενώ σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για περιθωριοποίηση «με τέτοιο αναίσχυντο τρόπο και να αναγνωρίζεται επαχθώς ως πολίτης Γ΄ κατηγορίας από άλλους Πολιτειακούς Θεσμούς». Ζητούν μάλιστα από τον κ. Πανούση την προάσπιση των δικαιωμάτων τους αλλιώς «σε αντίθετη περίπτωση προτείνουμε οι συγκεκριμένες ένστολες δυνάμεις που υπηρετούν περιμετρικά από το κυριότερο κτίριο της δημοκρατίας, να αποσυρθούν όταν δεν πραγματοποιούνται συναθροίσεις πολιτών και δεν είναι σε εξέλιξη πορείες εργαζομένων διότι δυσχεραίνονται οι εργασιακές συνθήκες των αστυνομικών».

Δημοφιλή