ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/06/2015 15:15 EEST | Updated 09/06/2015 15:15 EEST

Όλα όσα κατέθεσε ο Νίκος Ζήγρας στους ελβετούς δικαστές

eurokinissi

Mαραθώνια κατάθεση έδωσε σήμερα σε κλιμάκιο ελβετών δικαστών ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, ο οποίος είναι κατηγορούμενος μαζί με τον πρώην υπουργό στην υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος από τις συμβάσεις για τη προμήθεια και των γερμανικών υποβρυχίων και των Tor Μ1.

Ο εξάδελφος του πρώην υπουργού, επί περίπου οκτώ ώρες έδινε εξηγήσεις στους ελβετούς δικαστές, που ήρθαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν εδώ και περίπου δυο χρόνια, για τις «πληγές» του δικού τους τραπεζικού συστήματος, σχετικά με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ελβετοί, οι οποίοι έχουν εξετάσει και τον Άκη Τσοχατζόπουλο, σε προηγούμενο ταξίδι τους στην Ελλάδα, αναμένεται και σήμερα να πάρουν καταθέσεις και από άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ορισμένοι εκ των οποίων είναι κατηγορούμενοι στη δίκη για τα εξοπλιστικά που βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερο βαθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Ζήγρας φέρεται να αναφέρθηκε στον ρόλο του ελληνοελβετού τραπεζίτη Παύλου Μπάιλα, ο οποίος εδώ και περίπου έξι μήνες βρίσκεται προφυλακισμένος με απόφαση της Ελβετικής Δικαιοσύνης και τόνισε ότι, με την συνδρομή του ξέπλεναν τις μίζες από τα εξοπλιστικά, αγοράζοντας ακόμη (και) έργα τέχνης στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ Ζήγρας ανέφερε ότι, ο ελληνοελβετός τραπεζίτης, τον Αύγουστο του 2010, όταν βρισκόταν εν εξελίξει το σκάνδαλο με τις μίζες με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αποφάσισε να του πωλήσει πίνακες ζωγραφικής.

Στη συνέχεια – όπως υποστήριξε ο Ν. Ζήγρας – ο τραπεζίτης φέρεται ότι, κατάφερε να ανοίξει με φωτοτυπία διαβατηρίου, ένας τραπεζικός λογαριασμός στη Morgan Stanley της Ζυρίχης, που εμφανιζόταν στο όνομα μιας υπεράκτιας εταιρείας, της NULUFIELD DEVELOPPMENT INC, στην οποία μετέφερε χρήματα μιας άλλης υπεράκτιας εταιρείας που φαίνεται να ανήκε στο θείο ενός στενού του φίλου (σ. σ του Π. Μπάιλα).

Ο Ν. Ζήγρας υποστήριξε ακόμη ότι, ο Π. Μπάιλας τον εμφάνιζε ως Κροίσο και ότι ποτέ στον ίδιο δεν παραδόθηκαν έργα τέχνης.

Η δήλωση Ζήγρα

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του ο Ν. Ζήγρας δήλωσε:

«Aπολογήθηκα και στους Ελβετούς για τις κατηγορίες του κ. Μπάιλα, ο οποίος με εγκαλεί μέσω της πολυμελούς ομάδας Ελβετών και Άγγλων δικηγόρων του και για τα 2,2 εκατομμύρια, που αγωνίστηκα και πέτυχα να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μια και φαινόταν, πάντα με τις υπογραφές του κ. Μπάιλα, πως ήμουν ο οικονομικός δικαιούχος της NULUFIELD.

Με τη σειρά μου εγκάλεσα την Ελβετική Δικαιοσύνη, διότι προκειμένου να προστατεύσει το Ελβετικό Τραπεζικό σύστημα, δεν έχει κυνηγήσει όλους αυτούς που πλαστογραφούσαν την υπογραφή μου, έκαναν εικονικές τραπεζικές συναλλαγές και υπεξαιρούσαν χρήματα από μίζες, ενώ υπενθύμισα πως ένα μέρος από τις μίζες αυτές είχε παραλήπτη πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της Ελβετίας προκειμένου να συγκαλύψει τις διαδρομές των αμαρτωλών χρημάτων.

Όσο για τους λατρεμένους συγκατηγορουμένους μου, οι οποίοι διά ορισμένων εκ των συνηγόρων τους με κατηγόρησαν στον πρώτο βαθμό, πως είμαι ο αληθινός δικαιούχος της NULUFIELD, τους καλώ να επαναλάβουν άμεσα στο Εφετείο Αθηνών τα όσα είχαν ισχυριστεί για να κλονίσουν την αξιοπιστία μου».

Και συμπλήρωσε: «Όπως υποστήριξε η ειδική συνεργάτης των συνηγόρων μου Κασσαβέτη Ελένη, έχοντας αναλύσει τις χρηματοροές των εξωχώριων εταιρειών, «με βάση τη χαρτογράφηση των εμβασμάτων, των προσώπων που κρύβονται πίσω από τις εξωχώριες εταιρείες, τις συγγενικές ή φιλικές σχέσεις που τα συνδέουν, τις ημερομηνίες και τους τόπους των εμβασμάτων, και ιδίως τις αιτίες των συναλλαγών, τα συμπεράσματα, που εξάγονται επιδέχονται μόνο μία ερμηνεία και καμία αμφισβήτηση”.