Η «φιλελληνική» πρόταση Φάιμαν για τη διάσωση της Ελλάδας

Η πρόταση Φάιμαν για πενταετές πλάνο διάσωσης της Ελλάδος
Austrian Chancellor Werner Faymann looks during the inauguration ceremony of the new grand coalition government at the Hofburg palace in in Vienna, Austria, Monday, Sept. 1, 2014. (AP Photo/Ronald Zak)
Austrian Chancellor Werner Faymann looks during the inauguration ceremony of the new grand coalition government at the Hofburg palace in in Vienna, Austria, Monday, Sept. 1, 2014. (AP Photo/Ronald Zak)
ASSOCIATED PRESS

Ένα απρόσμενο σύμμαχο βρήκε ξαφνικά η Ελλάδα και αυτός δεν είναι άλλος από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Ως άλλος «φιλέλληνας» ο Φάιμαν, την ώρα μάλιστα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών βρίσκονται σε οριακό σημείο κατέθεσε μία διαφορετική πρόταση για την Ελλάδα. Μία πρόταση η οποία κάνει λόγο για πενταετές πλάνο διάσωσης της Ελλάδος.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φάιμαν, τόνισε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί προοπτική και όχι εφιαλτικά σενάρια -«από τη μια καταστροφή στην άλλη»- ούτως ώστε οι άνθρωποι να έχουν μια ευκαιρία, γιατί πρόκειται για τους Έλληνες πολίτες.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας σημείωσε επίσης πως το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο θα αφεθεί η Ελλάδα από τη μία συζήτηση για Grexit στην άλλη ή θα βρεθεί μία πραγματική λύση για τη χώρα. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε «ότι πιστεύει πως υπάρχει μια καλή ευκαιρία για να τερματιστεί αυτή η μόνιμη κατάσταση αδιεξόδου».

«Αυτό απαιτεί τη διεξαγωγή εντατικών συνομιλιών με την Ελλάδα, και θα πρέπει να υπάρξει επεξεργασία ενός σχεδίου για την Ελλάδα, ένα είδος πενταετούς σχεδίου, και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να φανεί ότι η Ευρώπη λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τα προβλήματα στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Φάιμαν». Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές ο Φάιμαν, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα είχε προτείνει την αναβολή πληρωμών των δόσεων από την Ελλάδα για πέντε χρόνια.

Στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα

Να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα ο αυστριακός καγκελάριος αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα έπειτα από πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία χθες Δευτέρα, με τον έλληνα πρωθυπουργό να τον ευχαριστεί που είναι ένας από τους πολιτικούς στην Ευρώπη που υποστηρίζει μια μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα.

Δημοφιλή