Με νέες προτάσεις στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας

Με νέες προτάσεις στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας
(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η διαπραγμάτευση, με το επόμενο ραντεβού που θα κρίνει που θα κινηθούν τα πράγματα να έχει κλειστεί για την Τετάρτη στις Βρυξέλλες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελας Μέρκελ και του Γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ. Μετά τις διαρροές και τα δημοσιεύματα του ξένου κυρίως Τύπου ότι η νέα πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά δεν ικανοποιεί τους θεσμούς, και ενώ έκανα λόγο ακόμη και ότι η τριμερής ήταν στον αέρα, η τριμερής θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως είχε γράψει ήδη από το απόγευμα της Τρίτης η HuffPost Greece. Tο Μαξίμου το βράδυ της Τρίτη ανακοίνωνε τη συνάντηση των τριών ηγετών. Δεν ανακοίνωσε ωστόσο την ώρα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί μετά το δείπνο των ηγετών, το βράδυ της Τετάρτης. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής ΕΕ με χώρες της Λατινικής Αμερικής, στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική πλευρά κατέθεσε νέα πρόταση (από 47 μειώθηκε σε μόλις 6 σελίδες) στις οποία περιλαμβάνονται νέες προτάσεις για τον ΦΠΑ, τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και για μια σειρά άλλων θεμάτων.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει πάλι 3 συντελεστές, ενώ κατατέθηκε με βάση το δημοσιονομικό στόχο που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για το 2015 και 1,75% για το 2016.

Οι συντελεστές είναι:

  • 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου,
  • 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία, εστιατόρια,
  • 23% για όλα τα άλλα προϊόντα.

Τη στήριξη του κόμματος ζήτησε ο Τσίπρας

Και ενώ την Τετάρτη θα αντιμετωπίζει τους εταίρους, σήμερα, Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να αντιμετωπίσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εισήγησή του προς την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε την στήριξη του κόμματος στις προσπάθειες της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «τώρα βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το Κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας». Παράλληλα έβαλε τέλος στα σενάρια περί εκλογών.

Επί ποδός πολέμου 22 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για συλλογικές συμβάσεις και κατώτατο μισθό

Πίεση για να έρθει το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ) ασκούν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έστειλαν σχετική επιτροπή στον πρωθυπουργό. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα προβάλλεται την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά να σκληραίνει την στάση της και ότι οι ΣΣΕ θα θεωρηθούν μονομερής ενέργεια από τους δανειστές.

Δημοφιλή