Μιχάλης Τσαμάζ: «Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ σε μια σύγχρονη, ανταγωνιστική εταιρία ολοκληρώθηκε»

Μιχάλης Τσαμάζ: «Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ σε μια σύγχρονη, ανταγωνιστική εταιρία ολοκληρώθηκε»
ΟΤΕ

«Με έχετε ακούσει αρκετές φορές να μιλάω για το μεγάλο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια για το μετασχηματισμό του ΟΤΕ σε μία σύγχρονη, ανταγωνιστική εταιρεία». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, την τοποθέτηση του στο πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του Τύπου, στο Μέγαρο του ΟΤΕ.

Για να συμπληρώσει: «Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ ολοκληρώθηκε. Είμαστε έτοιμοι και δουλεύουμε ήδη για την επόμενη μέρα. Πάμε να γίνουμε οι καλύτεροι της αγοράς, σε όλα τα επίπεδα».

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, η επιτυχημένη πορεία που διαγράφει η εταιρία, πραγματοποιείται με την ξεκάθαρη στρατηγική που στηρίζεται σε 6 πυλώνες: την τεχνολογική υπεροχή, την εμπειρία πελάτη, τις νέες πηγές εσόδων, την ηγετική θέση στις παραδοσιακές υπηρεσίες, τη βελτιστοποίηση λειτουργιών και κόστους και, τέλος, τη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού.

Με την υλοποίηση της εν λόγω στρατηγικής, ο Όμιλος κατάφερε να διασφαλίσει έσοδα ύψους σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2014, ενώ τη στιγμή αυτή στα ταμεία του διατίθεται 1 εκατομμύριο ευρώ ρευστό.

Παραμένει σταθερά, όπως καταγράφεται, πρώτος στην αγορά στις κορυφαίες εταιρείες του χρηματιστηρίου Αθηνών σε κεφαλαιοποίηση και μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες με 1,2 δισ. ευρώ επενδύσεις την τρέχουσα τετραετία αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια.

Θέλοντας να ξεχωρίσει κάποια πρόσφατα επιτεύγματα του Ομίλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, στάθηκε στην μεταστροφή της σταθερής, που μετά από σχεδόν 7 ολόκληρα χρόνια πτώσης σημείωσε αύξηση εσόδων το Q4 του ‘14 αλλά και το Q1 του ‘15. Μάλιστα το Q1 ήταν θετικό για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια.

Έμφαση έδωσε επίσης στην πορεία του ΟΤΕ TV που, όπως ανέφερε, με 375.000 πελάτες, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, στην ανθεκτικότητα της κινητής, αλλά και στην ταχύτατη ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς, με την εταιρεία να λανσάρει στις αρχές του 2015 το 4G+ σε επιλεγμένες περιοχές, και να διαθέτει πάνω από 70% πληθυσμιακή κάλυψη 4G και πάνω από 30% κάλυψη VDSL.

Ο Μιχάλης Τσαμάζ σημείωσε επιπλέον ότι με ελεύθερες ταμειακές ροές στα €583 εκατ. το 2014 και καθαρό δανεισμό μόλις 0,8 φορές το ΕΒΙTDA στο τέλος του α’ τριμήνου, ο ΟΤΕ είναι πιο υγιής από ποτέ, και ανάμεσα στους πιο εύρωστους παρόχους στην Ευρώπη. Αναφορά, τέλος, έγινε στην υπογραφή Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που εξασφαλίζουν την εργασία σε μία δύσκολη περίοδο, αλλά και στη σταθερή επένδυση στην κοινωνία, με την εταιρεία να διαθέτει, μόνο το 2014, πάνω από 2,8 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

«Έχουμε πάρει πάνω μας τον εθνικό στόχο σε ό,τι αφορά την ψηφιακή ατζέντα 2020»

Αναφερόμενος στην μελλοντική πορεία της εταιρίας, ο Μιχάλης Τσαμάζ υποστήριξε πως η εταιρία θα συνεχίσει να “πατά” πάνω στην επιτυχημένη στρατηγική των 6 αυτών πυλώνων, με προοδευτικά βήματα.

Παρότι η εταιρεία κοιτά με προσοχή κάθε γραμμή κόστους, το επενδυτικό πλάνο για τα δίκτυα νέας γενιάς παραμένει αμείωτο. «Στην ουσία, έχουμε πάρει πάνω μας τον εθνικό στόχο σε ό,τι αφορά την ψηφιακή ατζέντα 2020. Αν εμείς δεν βάλουμε την ανάπτυξη των δικτύων στο επιχειρηματικό μας σχέδιο, μπορεί σαν χώρα να μην τον πετύχουμε. Και αυτό το κάνουμε χωρίς να μας το έχει ζητήσει κανείς» σημείωσε ο κ. Τσαμάζ, τονίζοντας ότι στόχος της εταιρείας για το 2015 είναι να προσφέρει 40% πληθυσμιακή κάλυψη VDSL και 80% 4G.

Σημειώνεται πως ο όμιλος ΟΤΕ εξελίσσει το ακραίο δίκτυο με οδηγό ένα ενιαίο πλάνο Σταθερής-Κινητής που βασίζεται στο VDSL/Vectoring και το LTE. Ταυτόχρονα απλοποιεί και εκσυγχρονίζει το δίκτυό της μετασχηματίζοντάς το σε All IP, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2018. Σε ό,τι αφορά την εμπειρία του πελάτη, ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ επεσήμανε ότι πίσω από τις επενδύσεις και κάθε στρατηγική απόφαση, βρίσκεται ο πελάτης, η απλοποίηση της καθημερινότητάς του και η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή του.

«Σε αυτό το πλαίσιο ανανεώνουμε τα σήματά μας και φέρνουμε πιο κοντά τα δύο brands, OTE και COSMOTE. Το σήμα της COSMOTE ανανεώνεται, γίνεται πιο μοντέρνο. Τα γράμματα που σχηματίζουν τη λέξη ΟΤΕ θα φαίνονται πολύ πιο έντονα, με μπλε χρώμα. Ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να είναι η σφραγίδα εγγύησης για κάθε υπηρεσία που προσφέρουμε και θα έχει παρουσία παντού. Ανανεώνουμε τα σήματά μας, προσαρμόζουμε τον τρόπο χρήσης τους».

Και συνέχισε: «Το μέγεθος, η τεχνογνωσία, και το ειδικό βάρος του Ομίλου ΟΤΕ θα συνεχίσουν να αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Όλα γίνονται για τον πελάτη που χρειάζεται ένα σημείο αναφοράς και κοινή εμπειρία σε όλα τα σημεία επαφής».

Χαρακτήρισε μάλιστα την ανανέωση των brands ως «φυσική εξέλιξη του μετασχηματισμού της εταιρείας και του λειτουργικού integration σταθερής και κινητής». Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα οφέλη για τον πελάτη, η εταιρεία θα ανακοινώσει περισσότερα στο λανσάρισμα, πριν το τέλος του 2015.

«Οι άνθρωποι μας είναι το μεγαλύτερό μας κεφάλαιο»

Σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου, απάντησε αφενός πως «Ο ΟΤΕ είναι θωρακισμένος. Έχουμε δημιουργήσει μια εταιρία-υπόδειγμα. Ευχαριστώ γι αυτό όλους τους ανθρώπους του Ομίλου ΟΤΕ και τη διοικητική ομάδα”, και αφετέρου πως “Η Κρίση μας έχει επηρεάσει όλους. Όμως, εμείς συνεχίζουμε το έργο μας. Παρουσιάσαμε σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο το επενδυτικό μας πλάνο, το οποίο και συνεχίζουμε κανονικά».

Επισήμανε ακόμη την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν οι τεχνικοί του ΟΤΕ για την αποκατάσταση της λειτουργίας πολλαπλών βλαβών του δικτύου που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες. Όπως ανέφερε, λόγω της κακοκαιρίας υπήρξαν 35 ταυτόχρονες βλάβες σε καλώδια που το κάθε ένα εξυπηρετεί 2.500 τηλέφωνα, δηλ. συνολικά 85.000, τα οποία έπρεπε να αποκατασταθούν ένα-ένα. Οι τεχνικοί του ΟΤΕ, δουλεύοντας 24 ώρες το 24ωρο, κατάφεραν να διορθώσουν όλες τις βλάβες σε μόλις 4 ημέρες.

Τέλος, όπως σημείωσε, η εθελουσία που ανακοίνωσε η εταιρεία μέσα στον Μάιο, ολοκληρώνεται επιτυχώς. Η συμμετοχή των εργαζομένων στα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς από τα προγράμματα θα επωφεληθούν τελικά περίπου 800 άτομα, με τον τελικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 110 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει ήδη κινηθεί για την άμεση ανανέωση του δυναμικού της, έχοντας ανακοινώσει θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, η εταιρεία θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε περίπου 300 προσλήψεις, πλέον των 2.000 προσλήψεων που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Δημοφιλή