Η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 2,3 δισ. ευρώ

ΕΚΤ: Αύξηση του ορίου του ELA κατά 2,3 δισ. ευρώ
President of European Central Bank Mario Draghi speaks during a news conference in Frankfurt, Germany, Wednesday, June 3, 2015, following a meeting of the ECB governing council. (AP Photo/Michael Probst)
President of European Central Bank Mario Draghi speaks during a news conference in Frankfurt, Germany, Wednesday, June 3, 2015, following a meeting of the ECB governing council. (AP Photo/Michael Probst)
ASSOCIATED PRESS

Την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) κατά 2,3 δισ. ευρώ αποφάσισε το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Πρόκειται για μία σημαντική αύξηση του ορίου, τη μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα, η οποία αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του ΔΣ της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα το συνολικό όριο να φτάνει πλέον τα 83 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα οι αυξήσεις από την πλευρά της ΕΚΤ στο όριο χορήγησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες δινόταν με το σταγονόμετρο και ήταν της τάξεως των 200, 300 ή 500 εκατ. ευρώ και σε καμία περίπτωση τόσο σημαντικές όσο η σημερινή.

Μετά την αύξηση αυτή στο σύστημα, παρά την εκροή καταθέσεων που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το περιθώριο ασφαλείας στη ρευστότητα παραμένει στα 3 δισ. ευρω.

Η κατάσταση αναμένεται να επαναξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η προειδοποίηση του κεντρικού τραπεζίτη

Την ίδια ώρα ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν οι όροι χορήγησης ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA, , σε περίπτωση που Ελλάδα και πιστωτές δεν καταλήξουν σε συμφωνία αφήνει το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Άρντο Χάντσον.

Όπως ανέφερε στην Wall Street Journal, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναγκασθεί να επανεξετάσει τους όρους χορήγησης έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση του χρέους της Ελλάδας ή αν οι τράπεζές της δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσκομίσουν επαρκή ενέχυρα.

Ο Άρντο Χάνσον, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, δήλωσε ότι η χορήγηση της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες βασίζεται σε κανόνες.

«Εξαρτάται από δύο παράγοντες: Η βοήθεια δίνεται σε φερέγγυες τράπεζες με επαρκή ενέχυρα», σημείωσε. «Εξετάζουμε τα θέματα της φερεγγυότητας των τραπεζών και της ποιότητας των ενεχύρων κάθε εβδομάδα και, εάν αυτά είναι εντάξει, δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε βάση να ληφθεί διαφορετική απόφαση», συνέχισε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Αλλά αν τα πράγματα αλλάξουν, εάν η ποιότητα των ενεχύρων ή η (προοπτική) βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλάξει, τότε αυτά τα λαμβάνεις υπόψη και επαναξιολογείς».

Τα σχόλια αυτά, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπονοούν ότι το ελληνικό πρόγραμμα του ELA - που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αναλαμβάνει και τον πιστωτικό κίνδυνο - θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, εάν η Ελλάδα αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να ασκήσει βέτο στη χορήγηση του ELA με μία πλειοψηφία δύο τρίτων. Εάν το ελληνικό πρόγραμμα λήξει στο τέλος Ιουνίου χωρίς να υπάρχει μία νέα συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές, η αξία των ελληνικών στοιχείων ενεργητικού πιθανότατα θα μειωνόταν, πλήττοντας έτσι την ποιότητα των ενεχύρων που προσκομίζουν οι ελληνικές τράπεζες στην κεντρική τράπεζα για να λάβουν χρηματοδότηση.

Δημοφιλή