ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/06/2015 08:36 EEST | Updated 10/06/2015 08:36 EEST

Ξενοδόχοι: Άνοδος στις αεροπορικές αφίξεις τουριστών σε σχέση με πέρυσι

ASSOCIATED PRESS
An employee of a tourist shop stands next to caps with the Greek flag in the traditional Plaka district of Athens on Saturday, Feb. 21, 2015. Greece's government starts working on drafting a series of economic reforms it must present to the other euro zone finance ministers on Monday, as part of an agreement reached Friday to extend the country's European loan agreement. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Σε ανοδικά επίπεδα κινούνται οι αεροπορικές αφίξεις των τουριστών της χώρας μας στο πρώτο πεντάμηνο του έτους σύμφωνα με τους ξενοδόχους, παρά τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μπορεί κανείς να πει με σιγουριά το πως θα κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός τη φετινή χρονιά.

Ειδικότερα, οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στο πρώτο πεντάμηνο του έτους καταγράφουν άνοδο 10,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς, Σπύρος Γαλιατσάτος «τα μεγέθη αυτά διαψεύδουν τις "Κασσάνδρες" που καταστροφολογούσαν για την πορεία του τουρισμού» και συμπλήρωσε ότι «το ελληνικό τουριστικό προϊόν αποδεικνύεται ανθεκτικό. Στο σημείο αυτό επισημαίνει ότι η μάχη κερδίζεται, γιατί τα ελληνικά καταλύματα έχουν υποτιμολογήσει τις υπηρεσίες τους προκειμένου να είναι ανταγωνιστικά».

Ιδιαίτερη άνοδο στις αεροπορικές αφίξεις τουριστών καταγράφουν οι Κυκλάδες στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου, με το ποσοστό ανόδου να αγγίζει το 22,5%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι αεροπορικές αφίξεις στο Ιόνιο που κινήθηκαν με τη σειρά τους ανοδικά στο 2,4%. Εκεί όμως που σημειώνεται τεράστια άνοδο σε σχέση με πέρυσι είναι στις αεροπορικές αφίξεις της Πελοποννήσου όπου το ποσοστό αγγίζει το 91,4%.

Για τα μεγέθη της Πελοποννήσου, ωστόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης σημειώνει, ότι «αυτές οι αφίξεις δεν αποτυπώνονται και σε αύξηση των πληροτήτων των καταλυμάτων». Η Πελοπόννησος σύμφωνα με τον κ. Πολλάλη «εξακολουθεί και φέτος να αντιμετωπίζει πρόβλημα στις ελεύσεις τουριστών».

Μικρή πτώση

Μικρή πτώση στις αφίξεις κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους παρουσιάζουν περιοχές όπως το Ηράκλειο Κρήτης και η Ρόδος, όπου για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφεται πτώση με ποσοστά -3,6% και -2,8% αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενοι μήνες, κορύφωσης της τουριστικής χρονιάς, θα διαμορφώσουν πως θα κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός το 2015 συνολικά.