Ποιοι συμμετέχουν και τι θα συζητήσουν στη διάσκεψη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ

Ποιοι συμμετέχουν και τι θα συζητήσουν στη διάσκεψη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ
Ο Χέρνι Κίσσιγκερ έχει παρευρεθεί σε αρκετές διασκέψεις της Λέσχης, όπως αναμένεται να κάνει και φέτος (φωτο 1978, λίγο πριν εισέλθει στο χώρο μιας ακόμη διάσκεψης)
Ο Χέρνι Κίσσιγκερ έχει παρευρεθεί σε αρκετές διασκέψεις της Λέσχης, όπως αναμένεται να κάνει και φέτος (φωτο 1978, λίγο πριν εισέλθει στο χώρο μιας ακόμη διάσκεψης)
ASSOCIATED PRESS

Την Πέμπτη ξεκινούν οι εργασίες της ετήσιας διάσκεψης της Λέσχης Μπίλντερμπέργκ στην οποία έχουν κληθεί να μετάσχουν περί τα 140 άτομα από συνολικά 22 χώρες μεταξύ των οποίων ηγετικές μορφές από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας των μέσων ενημέρωσης και φυσικά από τον ακαδημαϊκό χώρο. Το ραντεβού έχει δοθεί στο Interalpen-Hotel Tyro στο Telfs-Buchen της Αυστρίας και από πλευράς της Ελλάδας υπάρχουν τρεις συμμετοχές ενώ η χώρα μας βρίσκεται στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣτΕ, Παναγιώτη Πικραμένο, τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη και τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος του Τιτάνα ενώ εκ των 133 που έχουν δηλώσει πως θα παρευρεθούν, οι 33 είναι από τις ΗΠΑ, 12 από τη Μ.Βρετανία και 11 από τη Γαλλία. Μεταξύ αυτών είναι μόλις 27 γυναίκες ενώ 18 άτομα προέρχονται από το χώρο των ΜΜΕ, 12 από μεγάλα λόμπι αλλά και μια...βασίλισσα. Η Βεατρίκη της Δανίας.

Στην ατζέντα της 63ης συνεδρίασης της Λέσχης, υπάρχουν 15 συνολικά θέματα τα οποία θα συζητηθούν και αφορούν: Τεχνητή νοημοσύνη, Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, Χημικά όπλα -Απειλές, Οικονομικές εξελίξεις, Ευρωπαϊκή Στρατηγική, Παγκοσμιοποίηση, Ελλάδα, Ιράν, Μέση Ανατολή, ΝΑΤΟ, Ρωσία, Τρομοκρατία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, εκλογές στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως η Λέσχη Bilderberg ιδρύθηκε το 1954 και οι ετήσιες διασκέψεις της αποσκοπούν, επισήμως, στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.

Η Λέσχη όμως έχει πολύ συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες μυστικότητας- οι οποίοι έχουν πυροδοτήσει άλλωστε και πάρα πολλά σενάρια για τους σκοπούς που εξυπηρετεί. Όπως διαβάζουμε και στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε «Η συνδιάσκεψη αποτελεί ένα φόρουμ στο οποίο διεξάγονται ανεπίσημες συζητήσεις για σημαντικά ζητήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Οι συναντήσεις διεξάγονται υπό τον Chatham House Rule, που υπαγορεύει πως οι συμμετέχοντες μπορούν ελεύθερα να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που θα λάβουν αλλά χωρίς ποτέ να αποκαλύψουν την ταυτότητα των ομιλητών, τη σχέση τους με αυτόν και άλλων συμμετεχόντων».

Μάλιστα, όπως τονίζεται, εξαιτίας της ιδιωτικής φύσης του διάσκεψης, οι συμμετέχοντες δεν δεσμεύονται από το περιεχόμενο συμβάσεων που ενδεχομένως έχουν υπογράψει στον τομέα της εργασίας τους. Κατά τις συζητήσεις δε, δεν κρατούνται πρακτικά ή σημειώσεις, δεν ανακοινώνεται κάποιο συμπέρασμα των συνομιλιών, δεν διεξάγονται ψηφοφορίες.

Δημοφιλή