Την αποχή τους από το Athens Pride ανακοινώνουν ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες

Την αποχή τους από το Athens Pride ανακοινώνουν ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες
Sooc

Οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά, Κουήρ, Ίντερσεξ άτομα) γυρνούν την πλάτη στο Athens Pride, επιρρίπτοντας ευθύνες στην οργανωτική επιτροπή για «κλειστή ομάδα, που έχει χάσει τα κινηματικά της χαρακτηριστικά».

Τα προβλήματα συσσωρεύονταν από τα προηγούμενα χρόνια, όμως τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αποτέλεσε δημόσια τοποθέτηση με έντονα στοιχεία τρανσφοβικού λόγου το καλοκαίρι του 2014 εκ μέρους της τότε οργανωτικής επιτροπής, όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις. Θα συμμετέχουν ωστόσο στα Pride της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.

Στο Athens Pride δε θα πάρουν μέρος το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, η Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας και ο Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία. Επίσης, οι οργανώσεις Colour Youth, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση δεν θα έχουν περίπτερο στον χώρο του Pride, αλλά θα συμμετέχουν στην πορεία, η οποία υπογραμμίζουν «ανήκει σε όλο τον κόσμο και όχι στην οργανωτική επιτροπή».

«Η συγκεκριμένη οργάνωση αποτελεί μια κλειστή ομάδα, όπου οι οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δεν έχουν συμμετοχή. Δεν υπάρχει καμία διαφάνεια, όλες οι αποφάσεις γίνονται ερήμην μας, ενώ ο έξω κόσμος νομίζει πως το Athens Pride γίνεται από όλη την κοινότητα» αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

«Εδώ και δυο χρόνια έχουμε επισημάνει αυτά τα προβλήματα, και προσπαθήσαμε να κάνουμε ενδοκοινοτικό διάλογο, αλλά δεν εισακουστήκαμε και τα ζητήματα αφέθηκαν. Απαιτήσαμε, σαν ελάχιστη προϋπόθεση, να συμμετέχει στη διοργάνωση ένα τουλάχιστον τρανς άτομο και να ανοίξει ο έλεγχος της επιτροπής» εξηγεί η κ. Γαλανού

«Το θέμα διογκώθηκε μετά το περσινό Athens Pride, όταν μέλη της επιτροπής άρχισαν να δείχνουν αλαζονική συμπεριφορά και παρατηρήθηκαν κρούσματα τρανσφοβικού λόγου. Ήταν υποχρεωμένες/οι», περιγράφει η κ. Γαλανού, «για λόγους αξιοπρέπειας να κρατήσουν αυτή τη στάση και αμέσως μετά θα επιχειρήσουν να γίνει ο απαραίτητος διάλογος ώστε από του χρόνου να λυθούν τα προβλήματα».

Σε ανακοινώσεις τους, ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις στηρίζουν τα τρανς άτομα. Η Color Youth τονίζει πως «η διοργανώτρια "Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας- Athens Pride" αδυνατεί να εκπροσωπήσει ολόκληρη τη ΛΟΑΤΚΙ, και ιδίως την τρανς κοινότητα, όπως θα όφειλε ένα φεστιβάλ υπερηφάνειας. Η Color Youth αποφάσισε να απέχει από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το φεστιβάλ, όπως η παρουσία με περίπτερο, η απεύθυνση χαιρετισμού και η συμμετοχή σε προσφεστιβαλικές εκδηλώσεις. Ωστόσο θα είναι παρούσα στην πορεία υπερηφάνειας την ημέρα αυτή, καθώς ο θεσμός είναι σημαντικός για την ορατότητα και την άσκηση κοινωνικοπολιτικής πίεσης για την άσκηση των δικαιωμάτων μας»

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή