Τουρκική πρόκληση, με τουρκικό πολεμικό σε ελληνική άσκηση στο πεδίο βολής Άνδρου

Τουρκική πρόκληση, με τουρκικό πολεμικό σε ελληνική άσκηση στο πεδίο βολής Άνδρου
ΓΕΕΘΑ

Παρά τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία, η προκλητικότητα της γείτονος παραμένει και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να παραμένει μία σταθερά όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα περιστατικό την περασμένη Τρίτη, στο πεδίο βολής Άνδρου, κατά τη διάρκεια της άσκησης «Καταιγίς», με πραγματικά πυρά.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», το «Çandarli» - σκάφος με εξειδίκευση στο αντικείμενο της κατασκοπείας/ υποκλοπών- εισήλθε στο πεδίο βολής Άνδρου, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως χειρονομία της Άγκυρας με σκοπό την επίδειξη των ενστάσεών της όσον αφορά στο συγκεκριμένο πεδίο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του onalert.gr, ο κυβερνήτης αγνόησε τις προειδοποιήσεις και μπήκε στο πεδίο βολής ενώ τα ελληνικά πολεμικά έκαναν βολές εναντίον εναέριου «στόχου», δίνοντας την επαναλαμβανόμενη απάντηση ότι το πεδίο βολής δεν είναι αναγνωρισμένο.

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, υπάρχουν πληροφορίες ότι το τουρκικό πλοίο απομακρύνθηκε αφού έπεσε ελληνική βολή/ βολές σε μικρή απόσταση, ενώ παράλληλα απευθύνονταν προειδοποιήσεις ότι δεν ήταν δυνατόν τα ελληνικά σκάφη να εγγυηθούν την ασφάλειά του.

Σημειώνεται ότι στην άσκηση «Καταιγίς 2015, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο και άρχισε την Τρίτη, μετέχουν το σύνολο των διαθεσίμων μονάδων του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, μονάδες του Στρατού Ξηράς, μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει θέσει και στο παρελθόν ζήτημα για τα πεδία βολής στο Αιγαίο.

Δημοφιλή