CULTURE
12/06/2015 14:22 EEST | Updated 12/06/2015 15:42 EEST

Game of Thrones: Τι μήνυμα θέλει να μας περάσει ο Martin με τους White Walkers;

Οι White Walkers προελαύνουν αργά αλλά σταθερά προς Τείχος. Μαζί τους έρχεται το ψύχος, η ερήμωση και ο θάνατος. Συνιστούν την μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα η οποία ρίχνει αθόρυβα και αργά την σκιά της στον κόσμο του Westeros.

Τα πρώτα θύματά του είναι οι Wildlings. Όσοι επέλεξαν να ζήσουν έξω από τα σύνορα των Επτά Βασιλείων, μακριά από τον «πολιτισμένο κόσμο». Και φυσικά είναι οι πρώτοι που βιώνουν τις συνέπειες από το πέρασμα του στρατού των White Walkers. Στο Τείχος η Νυχτερινή Φρουρά προετοιμάζεται για τον Χειμώνα αλλά όλα τα μέλη της αδελφότητας δεν έχουν πειστεί για τον κίνδυνο που παραμονεύει. Ο John Snow, ο Sam, ο Maester Aemon όπως και o Stannis- με τη βοήθεια της Κόκκινης Μάγισσας- έχουν κατανοήσει πως επίκειται να δοθεί η πιο σκληρή μάχη που θα κρίνει το μέλλον της ανθρωπότητας. Ζητούν τη βοήθεια των αρχόντων των Επτά Βασιλείων. Τα κοράκια, με τα «κακά μαντάτα» έχουν φτάσει στο Kings Landing αλλά και σε κάθε γωνιά του Westeros. Κι όμως όλοι αδιαφορούν στις προειδοποιήσεις για την μεγάλη απειλή...Συνεχίζουν να παίζουν…το «Παιχνίδι των Θρόνων», απόλυτα απορροφημένοι από τη δίψα για εξουσία και εκδίκηση. Η πραγματικότητα διαφεύγει ακόμη και στον πιο ευφυή ήρωα, του Martin, τον Tyrion Lanister. «Δεν πιστεύω πως γίγαντες, φαντάσματα και White Walkers καραδοκούν πέρα από το Τείχος», έχει δηλώσει με αυταρέσκεια…

Μήπως τώρα όλα αυτά σας θυμίζουν κάτι; To Vox.com επιχειρεί μία - ακόμη- ενδιαφέρουσα αντιστοίχηση του κόσμου του Martin με τον...πραγματικό κόσμο. Και εάν το καλοσκεφτούμε μπορεί να έχουν και δίκιο...Αν και φυσικά δεν ξέρουμε τι γνώμη μπορεί να έχει ο συγγραφέας.

Φανταστείτε λοιπόν πως οι White Walkers στον...δικό μας κόσμο, αποτελούν την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Στη θέση των απροστάτευτων Wildlings βάλτε τους κατοίκους πρωτίστως αφρικανικών και ασιατικών χωρών που ήδη βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και στη θέση της Night Watch τις διεθνείς οργανώσεις που είναι επιφορτισμένες να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στους πιο…επίμονους μεταξύ αυτών –John Snow, Sam, Master Amon – τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που ζητούν εδώ και τώρα την άμεση εκπόνηση σχεδίου δράσης. Και φυσικά το ρόλο των αρχόντων του Westeros μπορούν δικαιωματικά να τον έχουν οι ηγέτες των μεγάλων και ισχυρών χωρών που αδιαφορούν στην επικείμενη απειλή, δεν προχωρούν σε γενναίες αποφάσεις και παραμένουν προσηλωμένοι σε παιχνίδια εξουσίας. Όλοι οι υπόλοιποι, δεν είμαστε παρά οι κάτοικοι του Westeros θύματα, πολλοί από εμάς της άγνοιας, της αδράνειας αλλά και αυτών που μας κυβερνούν.

Όπως εξηγείται με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τρόπο στο βίντεο του Vox η αδυναμία «συντονισμού» και συνεννόησης μεταξύ των «μεγάλων» στο θέμα της κλιματικής αλλαγής θυμίζει πολύ τα τεκταινόμενα στο Westeros. «Καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αποτρέψει την καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη και πολύ περισσότερο όταν μία χώρα είναι από μόνη της ένα μεγάλο θερμοκήπιο αερίων» και άρα μέρος του προβλήματος.

Οι συντάκτες αναφέρονται φυσικά στις ΗΠΑ και την Κίνα, οι οποίες είναι ανταγωνίστριες χώρες σε γεωπολιτικό επίπεδο και όπως γνωρίζουμε αντιδρούν στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων- δεσμευόμενες από διάφορα άλλα συμφέροντα που έρχονται σε αντίθεση με μια τέτοια ενέργεια. Ακόμη όμως και αν αυτές οι δύο χώρες συμφωνούσαν θα έπρεπε να πειστούν και μια σειρά από άλλες χώρες- κυρίως αναπτυσσόμενες- οι οποίες έχουν ανάγκη για την ανάπτυξη της οικονομίας τους να χρησιμοποιούν «φτηνές» πηγές ενέργειας.

Κάπως έτσι, οι χώρες- δηλαδή τα Επτά Βασίλεια- σφυρίζουν αδιάφορα, κάποιοι ακόμη πιστεύουν πως η κλιματική αλλαγή είναι απλά ένας μύθος. Όλοι όμως ξέρουμε πως «Το καλοκαίρι έρχεται».

Πηγή:Vox