ΔΙΕΘΝΕΣ
12/06/2015 15:59 EEST | Updated 12/06/2015 15:59 EEST

Ιστορία τύπου «Terminal» στη Γαλλία με δύο κοριτσάκια που ζουν εγκλωβισμένα στο αεροδρόμιο του Παρισιού

THOMAS SAMSON via Getty Images
A passenger looks at departures boards, on April 8, 2015 at Orly airport, outside Paris, as hundreds of flights to and from France were expected to be cancelled today as air traffic controllers launched a two-day strike over working conditions. The civil aviation authority has asked airlines to scrap around 40 percent of flights, warning of 'disruption across the whole country. AFP PHOTO / THOMAS SAMSON (Photo credit should read THOMAS SAMSON/AFP/Getty Images)

Δύο κοριτσάκια, μία 6χρονη από τη Γαλλία και μία 3χρονη από την Ακτή Ελεφαντοστού, κρατούνται εδώ και πολλές ημέρες χωρίς τους γονείς τους σε έναν χώρο του αεροδρομίου του Παρισιού Ρουασί, όπου κρατούνται οι ταξιδιώτες που δεν φέρουν νόμιμα έγγραφα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει διοικητική έρευνα για την διαλεύκανση των υποθέσεών τους αλλά και να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση.

O υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ προέβη σε «συστάσεις»προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «η εξακρίβωση των στοιχείων θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, κυρίως διότι πρόκειται για μικρά παιδιά».

Η Αντριάν, 6 ετών, πέρασε αυτήν την εβδομάδα τέσσερις ημέρες στην Ζώνη Αναμονής Προσώπων με εκκρεμείς υποθέσεις (ZAPI) και η Φάντα, 3 ετών και 9 μηνών, παραμένει στον ίδιο χώρο εδώ και πέντε ημέρες.

Σε αυτό το κτίριο του αεροδρομίου, όπου κρατούνται τα πρόσωπα που δε διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στη Γαλλία, την φροντίδα των δύο παιδιών ανέλαβε το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού, επισήμανε ο υπουργός.

Εντούτοις, και στις δύο περιπτώσεις, ο Συνήγορος του Πολίτη -η ανεξάρτητη αρχή που έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να επιτηρεί και να επιβεβαιώνει το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών- ξεκίνησε έρευνα.

Στην περίπτωση της Φάντα, εκτιμάται ότι «η κράτησή της μοιάζει μη φυσιολογική». Για την Αντριάν αποφάσισε να παρέμβει, καθώς υπάρχει η υπόνοια ότι πρόκειται για λάθος χειρισμό των αρχών.

Το περασμένο Σάββατο η μικρή, που ζει με τη γιαγιά της στο Καμερούν και ταξίδευε στη Γαλλία όπου διαμένει η μητέρα της, έφθασε στο Ρουασί. Αντί ωστόσο οι υπεύθυνοι να εντοπίσουν τους γονείς της την οδήγησαν στον χώρο αναμονής, καθώς οι αστυνομικοί έκριναν ότι η φωτογραφία στο διαβατήριό της, την οποία είχε τραβήξει πριν από ένα χρόνο, δεν της έμοιαζε.

Χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες για να αφεθεί ελεύθερη, αφού εμφανίστηκε ενώπιον ενός δικαστή την Τρίτη. Εκείνος υπογράμμισε ότι «το σύνολο των στοιχείων της υπόθεσης» έρχεται σε αντίθεση με την εκδοχή των αστυνομικών περί πλαστού διαβατηρίου.

Η Αντριάν αναγνώρισε τη μητέρα της, τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο δικαστήριο, και θυμόταν και την παλιά της δασκάλα, επισημαίνεται στην απόφαση.

«Δε νιώθουμε πλέον Γάλλοι και έχουμε την εντύπωση ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε πολίτης ξένης υπηκοότητας» δήλωσε η μητέρα της Αντριάν, Στεφανί Νγκατσά. Γεννηθείσα στη Γαλλία, δεν έχει παρά μία υπηκοότητα, τη γαλλική.

Η περίπτωση της Φάντα είναι πιο περίπλοκη: το παιδί έφθασε στη Γαλλία φέροντας πλαστό διαβατήριο, το οποίο είχε αγοράσει ο πατέρας της στην Ακτή Ελεφαντοστού. Ο ίδιος δε διέθετε επίσης νόμιμα έγγραφα. Οι αστυνομικοί την οδήγησαν στον χώρο αναμονής εωσότου εξακριβώσουν ότι επρόκειτο πράγματι για τον πατέρα της, ο οποίος τη συνόδευε, και ότι δεν είχε απαγάγει το παιδί.

«… Στόχος ήταν να προστατεύσουμε το παιδί» επισήμανε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ένα παιδί «δεν έχει καμία δουλειά σε έναν χώρο αναμονής» ανταπάντησε η Λορ Παλούν, της οργάνωσης Anafe, μία οργάνωση προάσπισης των μεταναστών.

Σύμφωνα με τις αρχές 342 ανήλικοι κρατήθηκαν στον χώρο αναμονής του αεροδρομίου Ροισί το 2013.

«Υπό το φως των νέων αυτών περιστατικών» ο Συνήγορος του Πολίτη τάσσεται εκ νέου υπέρ της απαγόρευσης, σε ολόκληρη την χώρα, της επιβολής στερητικών μέτρων για την ελευθερία των παιδιών των μεταναστών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)