ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/06/2015 06:37 EEST | Updated 12/06/2015 10:54 EEST

Ντάισελμπλουμ: Μόνη επιλογή της Ελλάδας οι σκληρές αποφάσεις

ASSOCIATED PRESS
Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem talks with journalists as he arrives for a meeting of eurogroup finance ministers at the European Council building in Brussels, Monday March 9, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Η μόνη επιλογή που έχει η Ελλάδα είναι να πάρει τις σκληρές αποφάσεις που ζητούν οι δανειστές της, εάν θέλει να εξασφαλίσει περαιτέρω δάνεια και να αποφύγει τη χρεοκοπία, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα Helsinging Sanomat.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι οι δύσκολες αποφάσεις πρέπει απλά να ληφθούν, είναι μόνη της. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα εάν η Ελλάδα δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι συνεχίζει να είναι δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας εγκαίρως προκειμένου να αποδεσμευτεί η βοήθεια πριν από το τέλος του μήνα, προσθέτοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είναι ακόμα ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις, εάν οι προτάσεις της Αθήνας έχουν νόημα από οικονομικής άποψης.

O πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε επίσης ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα για το χρέος της θα παραμείνουν στάσιμες μέχρις ότου η Αθήνα υποβάλει «σοβαρές προτάσεις».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Χάγη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως είναι «απαράδεκτο» το ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει μέχρι τώρα τις προτάσεις που κατατέθηκαν στις συνομιλίες με τον ίδιον και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Μπορούν να υποβάλουν εναλλακτικές, αλλά θα πρέπει να είναι κατάλληλες» , είπε. «Και όσο δεν τις έχουμε, θα είναι πολύ δύσκολο», να επαναληφθούν οι συνομιλίες.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η επιτυχία εξαρτάται από τους Έλληνες.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)