Μεξικό: Δολοφονήθηκε υποψήφιος δήμαρχος που «ενοχλούσε» αλλά κέρδισε τις εκλογές

Μεξικό: Δολοφονήθηκε υποψήφιος δήμαρχος που «ενοχλούσε» αλλά κέρδισε τις εκλογές

Ένας νεκρός άνδρας εκλέχθηκε δήμαρχος της πόλης του Γιουρεκουάρο, στην πολιτεία Μιτσοάκαν, του Μεξικού, στις πρόσφατες εκλογές που έλαβαν χώρα.

Όπως μεταδίδεται, ο Ενρίκε Ερνάντεζ, που ήταν υποψήφιος για τη θέση του δημάρχου στις πρόσφατες εκλογές, παρά το γεγονός ότι δολοφονήθηκε, ενώ πραγματοποιούσε μια ομιλία σε υποστηρικτές του, νίκησε τις εκλογές.

Ο Ερνάντεζ, που είχε επανειλημμένα κατηγορήσει την κυβέρνηση για “στενές σχέσεις” με τα καρτέλ των ναρκωτικών που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή του, έπεσε νεκρός από ριπές σφαιρών που δέχθηκε, από ένα κινούμενο μηχάνημα στις 14 Μαϊου, ενώ μιλούσε σε συγκεντρωμένους υποστηρικτές.

Πριν την υποψηφιότητα του για δήμαρχος, είχε δραστηριοποιηθεί ενεργά στην αντιμετώπιση των καρτέλ ναρκωτικών, καθώς και εκφραζόταν ανοιχτά κατά των δύο μεγάλων Κομμάτων, που επί 20 χρόνια, κατείχαν την εξουσία, με πολλά σκάνδαλα σχετικά με ζητήματα διαφθοράς να έχουν προκύψει.

Ο Ερνάντεζ, ηγέτης μιας παράταξης αριστερών καταβολών, ήταν υποψήφιος για πρώτη φορά στις φετινές εκλογές. Συγκέντρωσε το 39%, κατά τη διάρκεια των εκλογών, που έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή, 14 Ιουνίου.

Για τη δολοφονία του βρίσκονται αυτή τη στιγμή κατηγορούμενοι τρεις τοπικοί αξιωματούχοι, ενώ την θέση του αναμένεται να καλύψει ο Μάρκο Αντόνιο Γκονζάλεζ, που ήταν ο γενικός υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του δολοφονημένου πολιτικού, καθ' όλη τη διάρκεια της.

Αμέσως μετά τη δολοφονία του Ερνάντεζ, ο Γκονζάλεζ εξέφρασε την αφοσίωση του στο να συνεχιστεί η εκστρατεία της παράταξης, καθιστώντας σαφές πως «δεν πρόκειται για μια ψήφο ακόμη σε ένα Κόμμα, αλλά για τα ιδανικά ενός άνδρα, του Ενρίκε Ερνάντεζ».

Σημειώνεται πως ο Ερνάντεζ δεν είναι ο μόνος υποψήφιος που δολοφονείται, στο πλαίσιο των τοπικών εκλογών του Μεξικό. Συνολικά, ο αριθμός ανέρχεται στους 8 δολοφονημένους υποψηφίους.