ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/06/2015 14:24 EEST | Updated 12/06/2015 15:15 EEST

Τραπεζίτης Σκοπίων: Θωρακισμένο το τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση Grexit

eurokinissi

Σίγουρος ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας του δεν κινδυνεύει από ένα πιθανό Grexit, εμφανίστηκε ο κεντρικός τραπεζίτης των Σκοπίων, Dimitar Bogov.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Bogov υπογράμμισε σήμερα ότι οι ελληνικές τράπεζες που διαθέτουν ενεργητικό στην ΠΓΔΜ δεν μπορούν να τραβήξουν τα κεφάλαια μέχρι να πουλήσουν τα μερίδιά τους.

«Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν καμία νομική πιθανότητα να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, σύμφωνα με την τραπεζική νομοθεσία», τόνισε σε συνέντευξή του ο Dimitar Bogov και συμπλήρωσε: «Μπορούν μόνο να πουλήσουν τα μερίδια τους σε άλλον επενδυτή».

Ο κεντρικός τραπεζίτης των Σκοπίων εμφανίστηκε βέβαιος ότι το τραπεζικό σύστημα των Σκοπίων είναι θωρακισμένο απέναντι στο ενδεχόμενο Grexit.

Οι τράπεζες με ελληνικό κεφάλαιο στην ΠΓΔΜ είναι δύο: Η Stopanska Banka, μέλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία είναι η μεγαλύτερη και η πλέον κερδοφόρος τράπεζα στην ΠΓΔΜ και η Alpha Bank, μέλος του ομώνυμου ελληνικού τραπεζικού ομίλου, η οποία είναι τράπεζα μεσαίου μεγέθους στην ΠΓΔΜ.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ είχε σημειώσει πρόσφατα ότι οι δύο τράπεζες στη χώρα με ελληνικά κεφάλαια είναι σταθερές και διαθέτουν αρκετή ρευστότητα ώστε να χρηματοδοτούν χωρίς πρόβλημα τις δραστηριότητές τους.

Ο κ.Μπόγκοβ είχε προσθέσει ότι οι δύο αυτές τράπεζες δεν εξαρτώνται από τις εξελίξεις στις μητρικές τράπεζές τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ, το ελληνικό τραπεζικό κεφάλαιο στην ΠΓΔΜ ανέρχεται στο 22% επί του συνόλου του τραπεζικού κεφαλαίου στην ΠΓΔΜ.

Στην ΠΓΔΜ δραστηριοποιούνται συνολικά 16 τράπεζες, εκ των οποίων οι 12 έχουν πλειοψηφικό ξένο κεφάλαιο.

Ορισμένες από τις τράπεζες με πλειοψηφικό ξένο κεφάλαιο (πέραν από την Stopanska Banka και την Alpha Bank)είναι η NLB-Tutunska Banka (θυγατρική της σλοβενικής NLB), η Ohridska Banka (θυγατρική της Societe Generale), η τουρκική Halk Bank, η αυστριακή Sparkasse Bank, κ.ά.