Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο

Ψηφίζεται την Τρίτη το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο
eurokinissi

Αντιδράσεις από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση στη Βουλή του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή. Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν επειδή η κυβέρνηση επέλεξε να το εισάγει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το νομοσχέδιο περιέχει βελτιωτικές διατάξεις για αγρότες και περιστασιακώς απασχολούμενους φορολογούμενους.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την απαλλαγή των αγροτών από την υποχρέωση καταβολής φόρου για δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων καθώς επίσης και την φορολογική ελάφρυνση σε περιστασιακώς και ευκαιριακώς απασχολούμενους, οι οποίοι δεν έκαναν έναρξη εργασιών και δεν τηρούν βιβλία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, για μεγάλη καθυστέρηση κατάθεσης του νομοσχεδίου, παραδέχθηκε πως "είναι απαράδεκτο ότι φτάσαμε καθυστερημένα και με ανοιχτές φορολογικές δηλώσεις", όμως, τόνισε, πως το νομοσχέδιο αυτό, περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις, για την άρση (έστω και την ύστατη ώρα) "ακραίων αδικιών του φορολογικού συστήματος".

Σε κάθε περίπτωση, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ικανοποιημένη για το γεγονός ότι έρχονται βελτιωτικές ρυθμίσεις οι οποίες ήταν στον κυβερνητικό προγραμματισμό την επόμενη χρονιά.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί, εκτός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και από την ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, καθώς τα κόμματα αυτά υπερψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Η Χ.Α. επιφυλάχθηκε και το ΚΚΕ δήλωσε "παρών".

Δημοφιλή