Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών η πρόταση της Αθήνας. Ο Δραγασάκης καλείται να κλείσει τη συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών η πρόταση της Αθήνας. Ο Δραγασάκης καλείται να κλείσει τη συμφωνία μέχρι την Κυριακή
sooc

Την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης μετά την «ψυχρή» κίνηση των εκπροσώπων του ΔΝΤ να αποχωρήσουν από το τραπέζι του Brussels Group και να επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον, προωθεί με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση με την αποστολή στις Βρυξέλλες εθνικής αντιπροσωπείας η οποία και κομίζει την νέα πρόταση της Αθήνας.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να «κλείσει» η συμφωνία μέχρι την Κυριακή και όπως τονίζεται «βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%». Αυτό καθώς η νέα πρόταση της Αθήνας μειώνει τη διαφορά δανειστών-Ελλάδας στα περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Κομιστές της πρότασης θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ.Δραγασάκης- γεγονός που δείχνει πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κλείσει τη συμφωνία- καθώς και οι υπουργοί Ε.Τσακαλώτος και Ν.Παπάς αλλά και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ.Χουλιαράκης.

Πηγές ανέφεραν πως στο κείμενο του Μαξίμου υπάρχουν νέες προτάσεις για τα φορολογικά, και πρωτίστως τους συντελεστές ΦΠΑ αλλά όχι για την υπαγωγή της ηλεκτροδότησης στον υψηλό συντελεστή, καθώς επιμένει να παραμείνει στον μεσαίο. Επίσης η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει το αίτημα των δανειστών για κατάργηση του ΕΚΑΣ ή για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά φαίνεται να υπάρχει διάθεση για υποχώρηση στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και αποδοχή του 1% επί του ΑΕΠ για το 2015.

Πως θα γίνουν οι συζητήσεις

Οι τέσσερις άνδρες αναμένεται να έχουν αρχικά μια πρώτη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο επί Οικονομικών Θεμάτων, Πιέρ Μοσκοβισί. Θα υπάρχει δε, σύμφωνα με πληροφορίες και συνάντηση με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Δεν αποκλείεται δε σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, να είναι παρών και εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Επισημαίνεται πάντως πως η συνάντηση αυτή δεν έχει διαπραγματευτικό χαρακτήρα.

Το δε ΔΝΤ αναμένεται να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μετά από παρέμβαση, σύμφωνα με πληροφορίες, του προέδρου της Κομισιόν. Σημειώνεται δε πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε το απόγευμα της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ.Γιούνκερ.

Θετικά σχόλια και προειδοποιήσεις

Ήδη η γνωστοποίηση της αποστολής της νέας πρότασης της Αθήνας έτυχε θετικής ανταπόκρισης από πλευράς Βερολίνου το οποίο όμως σπεύδει για πολλοστή φορά να τονίσει πως η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες θα πρέπει να συνοδευτεί από επίσπευση των συζητήσεων. Η ημερομηνία ορόσημο όπως τονίζουν είναι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου- οπότε θα πρέπει να παρουσιαστεί προς έγκριση το προσχέδιο μιας τελικής συμφωνίας. Σημειώνεται πως την ίδια μέρα, υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής και πληροφορίες αναφέρουν πως η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ θα κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα.

Παράλληλα πάντως το Βερολίνο σπεύδει να απαντήσει και επί του αιτήματος της ελληνική πλευράς η όποια συμφωνία να έχει τη σφραγίδα της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης, δηλαδή να πρόκειται για «πολιτική λύση». Όπως αναφέρουν πηγές στη γερμανική Καγκελαρία η απόφαση για την Ελλάδα θα είναι πολιτική αλλά, όπως τονίζουν, αθ είναι μια πολιτική απόφαση που θα λάβει η Ελλάδα και όχι οι δανειστές. Σχολιάστηκε μάλιστα πως το ΔΝΤ εξέθεσε με ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί μέχρι τώρα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, εστιάζοντας στις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο μερών.

Δημοφιλή