Πρώτα συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μετά πολυνομοσχέδιο

Πρώτα συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μετά πολυνομοσχέδιο
Sooc

Με τις εξελίξεις για την συμφωνία να παραμένουν στο θολό τοπίο, ειδικά μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από την διαπραγμάτευση (αλλά όχι από το πρόγραμμα…), η κυβέρνηση στην Αθήνα σχεδιάζει τις κινήσεις της που θα διευκολύνουν την ψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Είναι δεδομένο ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει μέτρα – ο Γ. Βαρουφάκης την Πέμπτη έκανε λόγο για «μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά και το φορολογικό σύστημα». Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που θα ψηφιστεί πρώτα στην Βουλή δεν θα είναι οι μεταρρυθμίσεις, αλλά τα εργασιακά. Και συγκεκριμένα οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά κατεξοχήν τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος πλήττεται από την κρίση.

Την ώρα που κορυφωνόταν η πολιτική διαπραγμάτευση του Αλ. Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης βρισκόταν στη Γενεύη και πέρασε το κατώφλι των γραφείων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για δεύτερη φορά μέσα σε 3 εβδομάδες.

Ο υπουργός Εργασίας αποκόμισε την σύμφωνη γνώμη του ILO για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ενώ έχει ήδη συμφωνηθεί και με τους περισσότερους από τους δανειστές ότι η Ελλάδα θα επανέλθει από πλευράς εργατικού δικαίου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δημοφιλή